Frühwirth Blanka: A világítótorony meséje

Mindent vastagon beborított a por, de ez az egereket nem igazán izgatta. Egyféle macskától nem féltek egyáltalán, és az a pormacska volt. A világítótorony évek óta elhagyatva állt a sziget egyik eldugott, déli csücskében és remek búvóhelyet jelentett az egerek, sünök és más apró rágcsálók számára. A felsőbb szintet madarak lakták. Mindig akadt errefelé egy-két viharmadár, macskabagoly, de olykor sirályok is megfordultak itt.
Azoknak, akiknek a csíkos torony volt az otthonuk nem volt tehát meglepetés, mikor egy szélroham kíséretében megnyikordult a padló és megremegtek az ablaktáblák. Azoknak, akik átutazóban voltak, úgy tűnhetett, csak a szél kezdett rá nagyobb erővel, de az otthoniak tudták, ez jelezte, hogy a világítótorony felébredt. Ébredés után mindig nyújtózkodott egyet, roppant a régen sajgó helyeken és megkönnyebbülten sóhajtott.
Senki nem tudta, hogy a világítótorony elvarázsolt, hiszen naponta csupán egy órát lehetett ébren, addig, míg lemegy a nap. Ilyentájt a korábbi lakók nem voltak otthon, az állatok pedig nem kérdezősködtek. Egészen eddig. A szokatlan hangokra egy öreg sün-lovag csörtetett elő a sublót alól.
– Mi volt ez?
– Psszt – intette csendre egy fiatal egérke. – Most ébredezik.
– Ki ébredezik?
– Hát a torony. Felébred és mesél, minden nap.
– És mit mesél? – kérdezte teljesen elképedve a sün, tüskéit igazgatva.
– Miről szeretnétek hallani? – szólalt meg egy mély, rekedtes hang.
– Eddig még soha nem szólt hozzánk! – nyitotta tágra szemeit az egérke. – Öhm, üdvözöllek, kedves torony!
– Én is üdvözöllek, fiatal barátom. Nos, miről szeretnél történetet hallani?
– Szeretném tudni, hogyan lettél elvarázsolt.
– Hm. Nem épp a legvidámabb történet, de elmesélhetem.

Fühwirt Blanka_A világítótorony_ Németh Ibolya net

Németh Ibolya illusztrációja

Az öreg sün még mindig nem jutva szóhoz, leült egy foszló zsák szélére, az egérke pedig elégedetten mellé-kuporodott. Születése óta a világítótorony volt az otthona és most végre megtudja a legnagyobb titkát.
– Réges-régen történt – kezdte lágy, dörmögő hangján a torony. – Olyan régen, hogy ti elképzelni se nagyon tudjátok. Akkor még vad volt a vidék, és én voltam az egyedüli világítótorony a környéken. Egy viharos estén egy apró csónakot láttam közeledni a part felé. Szerencséje volt, mert akkor még minden este én vezettem a hajókat biztonságba. Ez a csónak és a benne evező ember épp alattunk értek partot. Az ember egy varázsló volt, akinek menedékre volt szüksége. Paracelsus Peregrinnek hívták, kora egyik legnagyobb mágusa volt. Ő varázsolt élővé, hogy elmondhassa a történetét. Akkoriban Tündérföldön lakott és a Tündérkirályi pár szolgálatában tevékenykedett. A szomszédos királyság-ban élő trollok azonban nem nézték jó szemmel a tündérbirodalom virágzását. Nagy irigységükben háborút indítottak a tündérek ellen. Kifejlesztettek egy nagyon gonosz fegyvert, ami elvette a tündérek repülési képességét. Ezt a tündérek sehogy sem tudták megszerezni, és nagyon sötét napok köszöntöttek Tündérföldre. Ekkor döntötte el Paracelsus, hogy a jó ügy érdekében feláldozza magát. Álruhában beszökött a trollok földjére és ellopta a gonosz szerkezetet. Épp a trollok elől menekült, mikor segítettem neki partra jutni.
Paracelsus elmesélte a történetét és arra az egy éjszakára láthatatlanná tévő burkot varázsolt körénk. Reggelre aztán a varázsló eltűnt, de én ezt csak napnyugtakor vettem észre, mikor ismét felébredtem. Merthogy a varázslat egy része rajtam ragadt. Azóta pedig minden egyes nap végignézem a naplementét, mesélek azokról a dolgokról, amiket láttam, és gondolkodom, vajon viszont látom-e még Paracelsust. Az embereknek már jó ideje nincs is rám szükségük…
– Az embereknek mindig szükségük lesz rád – mondta az öreg sün. – Mivel élsz, nagy viharban, ha baj van, bármikor a segítségükre siethetsz.
– És itt vagyunk mi is – suttogta az egérke.
– Igen, itt vagytok ti is – mosolyodott el a torony.
– Hát nem jó érzés ennyi mindenkiről gondoskodni? – kérdezte az öreg lovag, miközben készülődött, hogy az éjszaka beköszöntével tovább induljon.
– Hiszen ezért vagyok. Én, a világítótorony.
Ahogy a nap lebukott a látóhatáron, a sün kifurakodott az ajtó melletti résen és dolgára indult. A kis egérke még mindig összekuporodva feküdt a zsákon, éppen egy varázslóról álmodott. A világítótorony is hallgatásba burkolózott, de nem lehetett tudni, mikor aludt el. Az biztos, hogy másnap boldogabban fog felkelni és lesz egy újabb története.

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.