Ludescher Janka : A három szép lány és a vitéz hercegek

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegényember. Annak volt három szép lánya, s ezek közül is a legszebb, a legkisebb volt. De ez a lány olyan szép volt, hogy a csillagok is megirigyelhették volna rettentő nagy szépségét. Hanem ezek a csillagok, jószívűek voltak. Valamennyien a legkisebb lány nyaka köré gyűltek, s olyan szép nyakláncot formáltak, hogy még a Nap is meglátta odafentről a lányt. Most már kétszerte szebb lett, mint annak előtte.

Az ország királyának volt három délceg fia. Mivel elmondta a Nap a három fiúnak a három szép leány hírét, nyomban el is mentek a hercegek, hogy láthassák a lányokat. A legkisebb fiú a legkisebbikbe, a középső fiú a középsőbe, s a legidősebb fiú a legidősebb lányba szeretett bele. A királynak azonban sehogy sem tetszett, hogy az ő három derék fia, a szegényember lányait akarja feleségül kérni. El is mondta a fiainak. De azok megmakacsolták magukat, s a király sehogy sem tudta rávenni őket, hogy inkább hercegnők és bárókisasszonyok körül legyeskedjenek.

Ludescher Janka illusztrációja

De nemcsak a hercegeknek tetszettek meg a lányok, hanem a Hold fiának is, s elrabolta a lányokat. A három királyfi útra kelt, hogy megkeressék őket. Meg is találták a Hold fiának palotáját, amelynek a legmagasabb bástyájában voltak a lányok bezárva. Találkoztak a Hold fiával. Az így szólt:

– Tudom mi járatban vagytok. Ahhoz, hogy megszabadíthassátok három mátkátokat, három próbát kell teljesítenetek. Az első így áll: harcoljatok meg velem! Aki eltöri az acélsisakomat,az azt a próbát teljesítette. A második: hat lányt fogok letakarni. Három a mátkátok, ki kell találjátok, hogy melyek ők. A harmadik: fel kell ugorjatok a csillagokig. Minderre három napotok van, de itt nincs hely számotokra, itt nem aludhattok. Holnaptól kezdve birkózhattok meg a próbákkal.

Este odaszaladt a legkisebb fiúhoz egy hangya. A legény tudta, hogy éhes, hát adott neki az ételéből. A hangya megszólalt:

– Jótett helyébe jót várj! Amikor a mátkádat a hat közül ki kell választanod, odafutok egyik lányhoz, azt válaszd! – azzal eltűnt.

Kis idő múlva odaérkezett ugyanehhez a legényhez egy aranyszőrű paripa. Annak is adott enni.

– Jó voltál hozzám, ezért segítek rajtad az utolsó próbánál.

Aztán odasántikált egy öreg néni is. Szegény nagyon fázott. A legény ráborította a mentéjét.

– Jótett helyébe jót várj! – mondta a néni, s adott neki egy kardot, hogy azzal harcoljon. A legény megköszönte, s a derekára kötötte a kardot. Aztán elaludt.

Másnap reggel a Hold fia megkérdezte:

– Jöhet-e az első próba?

A legkisebb legény jelentkezett. Elővette a kardját és hosszan viaskodtak. Hanem egyszercsak a legény olyan erőset csapott a Hold fia sisakjára, hogy az menten eltörött. Mielőtt következett a második próba, a legény lement a patakra inni. Ahogy ment vissza, a hangya besurrant vele az ajtónyíláson. Segített is a leány kiválasztásában. A legény nagyon boldog volt, meg köszönte a hangyának. Aztán ott termett az aranyszőrű paripa. A legény felült rá, s akkorát ugratott a lóval, hogy az az öreg Hold kunyhójának tetejét szinte lerúgta. Ahogy leért a földre, a Hold fia odaadta neki a legkisebb lányt. Mikor a bátyjai következtek, a jószívű legény megkérte a hangyát s a paripát, hogy segítsenek rajtuk is, és odaadta a kardot. Így a testvérei is ugyanúgy jártak: megkapták a mátkájukat.

Otthon nagy lagzit csaptak és máig élnek, ha meg nem haltak. A szegény leányokból olyan ügyes menyecskék lettek, hogy még az öreg király sem bánta, hogy ők lettek a menyei.

2017 Marosvásárhely (Románia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.