Adamik Sándor Mogyi, a ravasz mókus

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy róka. Nagyon ügyes állat volt. Akármilyen harapnivalót is talált azonban magának, ő mindig csak mókushúsra vágyott.
Élt is egy mókus az erdőben. Mogyinak hívták, mert nagyon szerette a mogyorót. Legszívesebben a mogyorófa egyik ágáról ugrándozott a másikra, hogy degeszre tömje a pocakját. Máskor pedig csak egyszerűen fogócskázott a barátaival az ágak közt.
Történt egyszer, hogy mókusunk épp mogyorót gyűjtögetett, amikor egy reccsenéssel letört alatta az ág és lezuhant a földre. Amikor magához tért, rettenetes fájdalmat érzett: nem tudott ugrálni, de sajnos menni sem. Mogyinak eltörött a lába. Vesztére épp arra sétált a róka. Kileste a magatehetetlen mókust, mögé lopakodott és lecsapott rá. Először Mogyi nagyon megijedt, de aztán az a fantasztikus ötlete támadt, hogy megpróbál túljárni a ravaszdi eszén.
– Róka koma, kérlek, ne bánts! Meglásd jótett helyében, jót teszek én is! Ha elengedsz, mondok neked valamit.
Éhes volt a róka, de közben kíváncsi is. Elengedte hát a mókust. Mogyi folytatta tovább mondandóját:
– Idefigyelj, ravaszdi! Én kicsi vagyok, velem nem laknál jól, de az erdő mélyén láttam ma reggel egy öreg beteg őzet. Abból aztán megtömheted a bendődet.
A rókának tetszett az ötlet. Megköszönte Mogyinak az ajánlatot és máris rohant, ahogy csak a lába bírta. Az erdő mélyén azonban semmit sem talált, pedig minden zeg-zugot átkutatott. Dúlt, fúlt mérgében, annyira dühös volt a mókusra. Közben beesteledett, és a fáradt róka elaludt.
Másnap már korán reggel útnak indult, mert bosszút akart állni Mogyin. Annyira mérges volt azonban, hogy rossz helyen fordult be és jól eltévedt. Eközben a mókus gyógynövényeket gyűjtött és a sebesült lábára kötözte azokat. Pár nap alatt teljesen meggyógyult és újra tudott ugrálni. Épp a mogyorófa egyik ágán hintázott, amikor megpillantotta a fák közt sompolyogni a rókát. Amint a fa alá ért, a mi mókusunk hangosan nevetni kezdett rajta. Nem is mert a róka szólni semmit, inkább elbújt az odújába.

2017 Farkasd (Vlčany) Szlovákia

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.