Zilahi Szille: Tündércsata

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer volt, hol nem volt, Marosvécsen túl, de Szalárdon innen, a gyerekek a februári vakációban kimentek a nyaralóba, mert ott telelni is lehetett. Vásárhelyről már elszaladt a tél, de ők szerettek volna szánkózni még, ezért igyekeztek, hogy utolérjék a telet.
Jól gondolták, mert Jódon volt még hó, lehetett szánkózni, bár, hamar vizes lett a csizmájuk, mert csepegett az eresz is. De nem számított, a kagylószánkó nagyon jól csúszott és a popsi-tepsi is, és ahogy fújni kezdett a szél, a felhőkből újabb hópihék érkeztek. A cinkék is örvendtek, amikor az almafára kiakasztották a gyerekek a szalonnát, mert azért hideg volt, és csak a szomszéd fáig menekültek, ahogy meghallották Ribizli ugatását.

Zilahi Szille rajza részlete bekerül a mesekönyvbe

De a Tavasztündér nagyon elszomorodott, amikor látta, hiába várja, hogy zöld fűvel díszíthesse a kaszálót, mert a fehér hótakaró éppen csak az ösvényen kopott meg, de ott is hamar betakarták az újabb hópihék. Szegény Tavasztündér annyira szeretett volna már virágokat látni, hogy sírni kezdett. Megsajnálta őt az Esőtündér is, és ő is sírni kezdett. Eleredt az eső, és olvadni kezdett a hó. Előbb csak a hó alatt csordogált a víz, aztán a patakban a jégpáncél fölött is. Megindultak a jégtáblák, a gyerekek megijedtek, amikor hallották, hogyan ütköznek egymásnak. A Tavasztündér, a Télapó és a Hótündér is megijedt, hogy árvíz lesz. Egyedül csak az Esőtündér nem törődött vele. Szólt neki a Hótündér, de az Esőtündér inkább versenyre hívta.
– Lássuk, ki az erősebb!
Hótündér is megsuhintotta a felhőket, még Mikulás is besegített, mert megrázta a szakállát, de az eső, bizony elmosta a havat. Mikulás rázta, rázta a szakállát, de nem volt elég, így a Hótündér is vakargatta a Mikulás szakállát, hogy több hó hulljon. Közben segítséget keresett. Tavasztündér elhúzódott, gondolta, inkább vár, amíg a tél magától elmegy. A Hótündér segélykiáltását a Szél hallotta meg. Fújni kezdett, olyan hideg lett, hogy még az esőcseppek is megfagytak, hópelyhekké alakultak. Így a Hótündér győzött. A gyerekek szánkózhattak tovább, nem várták még a tavaszt, hiszen jó volt csúszkálni a domboldalon, utána pedig bemenni a kályha mellé, ahol vígan duruzsolt a tűz. Itt a vége, fuss el véle, hulljon hó estére.

2017 Marosvásárhely

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.