Sörös Nikoletta: A fura macska

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy macska. Sziszinek hívták, és nagyon fura volt. Csak a gazdáira hallgatott, például ha valaki azt mondta neki, hogy doromboljon, nem tette, de ha a gazdái mondták, megtette.
Nagyon makacs volt, ha ő a szomszéd padláson akart lenni, hát bizony ott is maradt, hiába hívták, még a gazdái is. Makacs volt azért is, mert minden finomat meg akart enni. Nem volt torkos, csak falánk, hát nem csoda, hogy kövér macska volt, de nagyon hajlékony. Igaz, mostanra kicsit fogyott, a sok válogatás miatt, ugyanis a régi eledelt nem fogadta el, csak az újat, amit mostanában vettek neki, pedig még régebben szerette a másik fajtát is. Inkább nem vacsorázott, mint hogy megegye azt, reggelire pedig jól beevett az új fajtából. A konzervet is csak a kis gazdájától, Vikitől fogadta el.

 

Sörös Nikoletta rajza

A kilenc életéből már sokat elveszített. Négyet biztosan. Volt már neki fülgyulladása kétszer, bronchitise és a nagy születésnapja előtt nem tudni mi volt a baja, de annyira rosszul volt, hogy még vérátömlesztést is kapott, meg sok infúziót, injekciókat. Még szerencse, hogy van egy doktornénije, aki mindig megmenti. A kis gazdája, Viki is mindig belesegít. A vérátömlesztés után, mikor már Viki és szülei azt hitték, hogy nem lehet megmenteni, ő odaült a doboza mellé és olvasott neki. Az olvasást a macska nagyon szereti, mindig dorombol neki, ha olvas. Másnap, mire Viki hazaért az iskolából, a macska felült a dobozban, meggyógyult. Így megtarthatták a nagy, öt éves szülinapját. Tehát maradt neki öt élete, de anya szerint csak négy, mert az utolsó betegségével legalább kettőt elveszített.
Sziszi macska fura azért is, mert már sokszor találták gazdái fönt a tetőn, amint nyarvog, mert nem tud lejönni. Viki szülei próbálták lehívni, de sosem sikerült nekik. Végül Viki hívására hallgatott csak, és megtalálta a helyes utat.
Történt egyszer, hogy amikor a gazdái bevásárolni mentek, ő kiment az utcára szétnézni és összetalálkozott egy kutyával. A kutya így szólt:
– Fordulj háromszor körbe!
A macska leült, és semmit sem szólt. A kutya most már egy kicsit mérgesen, megint rászólt:
– Fordulj háromszor körbe és pipiskedj, azonnal!
A macska csak nézett rá, de semmit sem csinált.
A kutya most már vicsorítva szólt oda a macskának:
– Ne ülj itt mintha nem hallanál, mondtam, fordulj körbe és pipiskedj, de azonnal, mert most már mérges vagyok rád!
A macska lefeküdt. A kutya nem tudta, hogy ez a macska csak a gazdáira hallgat, senki másra. Csalódottan így szólt:
– Legalább dorombolj, kérlek! Ez a legkevesebb, amit megtehetsz.
Amikor a kutya látta, hogy a macska erre sem csinál semmit, akkor faképnél hagyta, de máig sem érti, hogy a macska miért nem engedelmeskedett neki, pedig állítólag a macskák félnek a kutyáktól.
Már sok kutya járt így, és sok ember, mégis néha újra és újra megpróbálnak parancsolni neki.

2017 Magyarkanizsa (Szerbia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.