G. Joó Katalin: Varázsoló varázsolló

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Ezek a rajzok bekerülnek a mesekönyvbe

GJoó Katalin_Varázsoló-varázsolló_Tálas Kincső

Tálas Kincső (10 éves) illusztrációja

Hol s merre? Ki tudja hol élt egy olló valahol. Nyisszantott és nyasszantott, de ennél sokkal többre vágyott. Felkerekedett, elindult szerencsét próbálni. Ment, mendegélt, majd egy faluba ért. Az első kalyibában lakott Szószabász, aki a szavakból szabott csodás történeteket. Most is épp csattogtatta a szabászollóját, s hangosan gondolkodott:

Olló, olló, szabászolló,
segíts nekem, légy olyan jó!
Szavakat csűrök, csavarok.
Elnyisszentem, elnyasszantom,
kész a mese, csak aszondom!

G.Joó Katalin Varázsoló varázsolló-Török-Adrián_net

Török Adrián (10 éves) illusztrációja

GJoó Katalin_Varázsoló-varázsolló_Borbély-Bálint

Borbély Bálint (12 éves) illusztrációja

Ez a kis ollónknak nagyon tetszett. Ő is ilyen akart lenni! A Szószabász azonban elküldte, hogy az állás már be van töltve, és elégedett a mostani ollójával. Kicsit elszomorodott az ollócskánk, de tovább ballagott. A következő házikóból véget nem érő szóáradatot hallott. Itt élt Cserfeskedő és Tereferélő. Egymás szavába vágtak, mondták a magukét. Azt sem hallották meg, hogy az ollócska beköszönt az ablakon. Csak mondták, mondták…
Továbbsétált, pedig igazán kedve lett volna elnyisszantani a szóözönt, mert minek beszélnek egymással, ha nem is figyelnek a másik mondanivalójára?
Még mindig ezen törte az éles pengéit, amikor gyönyörű énekszót hallott kiszűrődni az egyik házból. Megállt, élvezettel csattogtatta vágóéleit a dalocskára.

Haj, haj, te Boldizsár,
csodatévő kiskosár,
gyógyító pendula,
készen van a friss tea.

GJoóKatalin_Varázsoló-varázsolló_Karakas-Tóth ZalánAmikor bepillantott az ablakon, egy szép leánykát látott, aki a tűzhelyen kavargatott valamit. Bekopogtatott. A lányka kinyitotta az ablakot, és így szólt:
– Mit keresel itt ollócska?
– Munkát. Olyan helyre szegődnék, ahol szükség van rám. Nagyon jól tudok nyisszantani és nyasszantani–
– Sajnos én, nem tudlak alkalmazni, nekem a segítőm, ez a fakanál. De menj csak tovább, három házzal arrébb lakik egy varázsló. Lehet, hogy neki szüksége lenne rád.
A kis olló megköszönte a tanácsot, és tovább ballagott. Megállt ismét, mert a következő házból morcos morgolódás hallatszott.

Nem találom! Hol lehet?
Már az agyamra megyek!
Hova tettem? Nem tudom!
Ez az én nagy bánatom.

GJoóKatalin_ a varázsoló varázsolló_ Németh Ibolya_net

Németh Ibolya Illusztrációja

– Vajon ki lehet ez a morcos morgolódó?
Nem kellett tovább törnie két élesre fent nyisszantóját. A házon egy cetli fityegett.
Itt él Pukkancs úr,
ki mindig dúl és fúl…
– Óh! Akkor jobb, ha itt nem kérek magamnak munkát! – és továbbállt.
Megérkezett egy fura külsejű lakhelyhez. Tudta, hogy jó helyen jár. Ez lehet a híres–nevezetes varázsló lakása, akiről a szép leány beszélt. A ház időnként köhintett, majd egy kicsit füttyentett. Aztán dőlt erre, no meg arra, jobbra meg balra, előre és hátra. Csavart az alakja, spirálos a teteje, s ki tudja mind felsorolni azt a sok furcsaságot, ami a kis olló elé tárult. Nézte, vajon hol a csengő, hol lehet kopogni, hol lehet itt bejutni.
Ekkor dörgedelmes hangon megszólalt valaki:
– Ki vagy te? Mit akarsz? Mondd meg gyorsan, mert különben lelocsollak, lespriccellek!
– Én… én csak egy ollócska vagyok! Le ne spriccelj, le ne fröcskölj, mert attól rozsdás leszek, és elvesztem ékemet, az élességemet!
– Mit akarsz tőlem?! Tőlem, a híres-neves, szép és okos, néha zsörtölődő varázslótól, Cipriánusztól?

– Én, én, csak segédnek szeretnék hozzád jelentkezni, ó te híres-neves, szép és okos, néha zsörtölődő Cipriánusz! – hajolt meg a láthatatlan mágus előtt.
– No, látom, udvarias vagy, tudod, hogy kell szólnod hozzám! – enyhült meg a hangja Cipriánusznak – Lépj be!
Ezzel honnan, honnan se, valahonnan, leereszkedett egy lépcső. A kis olló felsétált rajta.
Majd megpillantotta a varázslót. Hosszú szakálla a földet érte, süvege, palástja időnként kékesen villogott. A csillagok a ruháján sárgán tündököltek. Nem is tűnt olyan félelmetesnek.

GJoóKatalin-Varázsoló-varázsolló-Markó-Máté

Markó Máté (10 éves) illusztrációja

– Szóval segédnek jelentkezel?
– Igen, ha esetleg szükséged lenne valakire, mondjuk: rám. Meguntam már egyszerű ollócskának lenni! Nem akarok olyan lenni, mint a többiek! Holmi papírvágó, gyapjúnyíró, posztóvágó, szabó-, ólomvágó, kertész-, sebész-, drótvágó, szóval közönséges olló. Többre vagyok hivatott! Én varázsoló varázsolló akarok lenni! Segítesz?
Cipriánusznak megtetszett a kis ollócska beszéde.
– Pont újítani akartam a varázs-szerszámaimon. Törtem a fejem, vajon milyen új eszközt kéne bevetnem, hogy varázstudományom még korszerűbb, még nagyszerűbb legyen. Varázsoló varázsolló… hm… nem is hangzik rosszul. Jó, legyen! Légy ezentúl: varázsoló varázsolló.
Azzal elmotyogta a varázsigéjét, miközben az ollót az ujjaira helyezte.

GJoó Katalinú-Rádai-Soma_Varázsoló-varázsolló-1

Rádai Soma (10 éves) illusztrációja

Kaskantyú és sarkantyú!
Csittegő és csattogó,
nyisszentő és nyasszantó,
mától legyen új neved:
Varázsoló Varázsolló!

A kis olló, ha lettek volna könnyei, biztosan elsírta volna magát. De mivel nem voltak, így csak ennyit tudott kinyösszenteni:
– Köszönöm, nyassz! Köszönöm, nyissz! Mondd mi lesz az első feladatom? Alig várom, hogy nevemhez méltóan varázsoló varázsolló legyek.

G Joó Katalin_ Varázsoló varázsolló-Bakóczy

Bakóczy Tamás (11 éves) illusztrációja

Az első feladata az volt, hogy a falucskában Cserfeskedőhöz és Tereferélőhöz menjen, hogy elnyisszantsa a szóáradatot. Innentől kezdve meghallgatták egymást. Majd Pukkancs úr házáról lenyasszantotta a cetlit és mosolyt varázsolt az arcára. Így Pukkancs úr, már nem nézett haragosan, kedves lett. A nevét is megváltoztatta, Barátságos úrra, bár még elő-előfordult, hogy mérgelődött valamin, de hát ki nem zsémbelődik időnként?
Cipriánusszal ma is együtt varázsolnak.
Sokszor egyedül is útra kel, hogy segítsen megoldani a megoldhatatlant. A Varázsoló Varázsolló mosolyt, jókedvet képes varázsolni, az ügyetlenből ügyest kreálni. Mottója:
„Ha szükség van rám, hívjatok! A rosszból, jót varázsolok!”
Lehet, hogy egyszer neked is szükséged lesz rá? Te mit nyisszantanál el vele?

GJoó Katalin-Ember-Panna_Varázsoló-varázsolló

Ember Panna (10) illusztrációja

GJoó Katalin-Varázsoló-varázsolló-Jónás-Anikó_

Jónás Anikó (10 éves) illusztrációja

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.