Virág Albert: Az ásítozó kertészinas

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kertészinas. Ez az inas, bár éjjelente aludt, valahogy csak nem tudta kialudni magát, ezért egész álló nap ásítozott. Ásítozott míg a krumplit kapálta, ásítozott míg a paprikát gyomlálta, egyszer egy légy berepült a száján, de észre sem vette, már kint is volt, mert a fiú ismét ásított egyet. Eljutott a mező szélére, ahol épp a betakarítás folyt, és meglátott egy nagy almafát. Gondolta megkóstolja az almát, mert egy szép, piros épp a feje felé hajlott, amikor megzendült a fa, és hívogatni kezdte.

– Gyere te fiú, feküdj ide az ölembe, majd itt megpihensz.
– Nem lehet te fa – szólt erre – mert vár a munka. Azzal levette az almát, megette, egy nagyot ásított, és már fogta is a kaszáját, és ment tovább. Hanem ez megismétlődött másnap is. Amikor elment a fa mellett, az újra és újra csak hívogatta, mígnem vasárnap lett, és végre, amíg a munkások gyülekeztek a templom előtt, ő kiszökött a mezőre, a fához. Az ismét hívta, és a legény mivel rest volt, le is feküdt az ölébe. Hanem mikorra harangoztak, nem találta a többi munkás sem őt, sem pedig a fát. Viccelődtek, hogy talán azt is bekapta egy ásítással, és dolgoztak tovább. Hanem a fiú csak aludt, csak aludt, mígnem mire felébredt, egy kiszáradt fa tövében találta magát, ami egy sivatag közepén állt. Hát ekkor nagyon megrémült, és ásított egyet, majd elindult, hogy szomját vegye, mígnem észrevette, hogy egy árnyék követi. Hátrafordult, az árnyék eltűnt, megfordult az árnyék előkerült. Így szólt:
– Hallod-e te árny, ne játsz velem, mutass inkább vizet!
– Nem játszom én, de félek, hogy ásítasz és bekapsz!
– No szépen állunk! Akkor megyek arra, ahol nem látlak.
Visszafordult, és visszajutott az almafához, aminek a tövében egy ásó, nem több, csak az maradt, na meg a rongyos tarisznyája, ami tele volt mindenféle maggal, mert bizony amíg ő aludt, addig a mezőmunkások azzal játszottak, ki tudja messzebbről eltalálni, és bizony még dió is akadt bőven benne. Na, gondolta az inas, lesz munkám. Nem volt rest, ásni kezdett a fa tövétől húsz lépésnyire, mert arra emlékezett még, hogy ott volt egy kút régen. Ásott megállás nélkül egy hétig, vagy kettőig, már az ördög sem tudja meddig, mire megtalálta a kutat, egy rozsdás vödörrel. Hanem a kútban áshatott, amilyen mélyre csak akart, mert abban víz már nem volt egy csepp sem. Ekkor megrántotta a vállát, kikecmergett a gödörből, és ásított egyet, majd ledőlt a fa tövébe, de a tarisznyát a kútba dobta, mert nyomta az oldalát fekvés közben. Hanem arra ébredt, hogy majd megfúl, annyi vize lett hirtelen a kútnak a sok magtól, mert hát azok megérdemelték a vizet, emez meg nem. Mászott, mászott, fel a fa hegyibe, míg az meg nem szólalt.
– Hallod-e legény! Itt az ágamon van egy olló metssz meg, akkor lesz elég gallyad egy tutajra. Csakhamar, beletelt két hétbe is, mire kész lett, és megmetszette a fát, de addig úgy sütött a nap, hogy a gallyakra már nem volt szükség, mert kiitta az összes vizet maga körül. Hanem nézett ekkor egy nagyot, mert se mag, se alma, csak egy ásó, meg egy olló, és hát bizony éhes lett. Ezen elgondolkozott, ásított egy nagyot, és lefeküdt a sáros földre, a fa tövébe aludni egyet. De elcsudálkozott, amikor felébredt, mert bizony addigra már két méter gaz is nőtt körülötte, annyira, hogy mozdulni is alig bírt. Nekiesett ekkor az ollóval, metszette a gazt két álló hétig, kivéve persze a fákat, amik szintúgy kinőttek körülötte, és talált végre krumplit is itt-ott, meg répát, zöldségeket erre-arra, na azokat meghagyta, és mire kigyomlált a gallyakból tüzet rakott, főzött egy kertészlevest, ásított egyet és ledőlt a fa tövébe. Mikor azonban reggel lett, csak fel kellett kelni, és épp jókor jött egy rigó, aki a fejére pottyantott egy almát, és lett a homlokán egy nagy púp. Itt a vége fuss el véle.

2016

 

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.