Simon Judit: A náthás hűtőszekrény

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egy szép tavaszi napon Maxi és Szöszke, miután megreggeliztek és felöltöztek, vidáman beszélgetve elindultak az óvodába. Üres maradt a ház. Elcsendesült minden: a gyerekszoba, a fürdőszoba, a nappali, a konyha. Csupán a nyitott ablakon át szűrődött be a kinti élénk madárcsicsergés.
Egyszer csak, teljesen váratlanul, egy hatalmas tüsszentés törte meg a csendet.
– Hapci! – hangzott a falrengető zaj.
– Honnan jön ez a hang? – rebegték ijedten a cserepes virágok, és füleltek.
Erre két újabb óriási tüsszentés harsant fel.
– Hapci! Hapci!
Általános lett a riadalom, az összes növény kihúzta magát, felkészülve a védekezésre. Olyan egyenes derékkal álltak cserepeikben, mint a kardvirág a szoba sarkában.
– Hapci!
Most már egészen biztos volt, hogy a konyha felől jön a hang. És valami zörgés is hallatszott.
– A hűtőszekrény tüsszentett! – kiabálta el magát magas, vékony hangján a rozmaring a konyhaablakban, miközben egyik ágával egyenesen a konyha sarka felé mutatott.
– Mi történt veled? – kérdezték kórusban a fridzsidertől az aggódó virágok.
– Azt hiszem, megfáztam – szipogott a hűtőszekrény. – Nagyon régen voltam kikapcsolva, nem tudtam kipihenni magam. Márpedig, ha nem tudom kipihenni magam, akkor előbb–utóbb minden eljegesedik bennem. Attól tartok, hogy most is ez történt – motyogta szomorúan a nagy gép.
– Ó, te szegény! – sajnálkoztak egyszerre a virágok.
Egyszer csak a náthás hűtőt elkezdte rázni a hideg. Ijedten kerestek kapaszkodót a benne lévő finomságok, de ez végül nem mindenkinek sikerült. A kevésbé szerencsések minden erejükkel azon voltak, hogy valahogy sikerüljön állva maradniuk. A rázkódás azonban tovább erősödött.
Először a gyümölcsjoghurtos doboz billent meg. Aztán a joghurt fellökte a piros papírba csomagolt sajtot. A sajt erre odébb gurította a paprikás szalámit. A szalámi meg egy polccal lejjebb lökte a vaníliás pudingot, ami aztán arrébb tolta a kígyóuborkát. Az uborka pedig úgy meglökte a tejes dobozt, hogy a tej mind kiömlött.
– Hapci! – harsant fel ekkor egy újabb tüsszentés, mire az eddig biztonságos menedéket találó tojások egymásnak ütköztek, és mind összetörtek.
Az irtóztató csörömpölést hallva a cserepes virágok tanakodni kezdtek, hogy mivel tudnának segíteni a hűtőszekrénynek. Szerették volna, hogy meggyógyuljon. Ekkor a rozmaringnak eszébe jutott valami.
– Úgy emlékszem, hogy az ajtód egyik tartójában szokott lenni a nátha elleni orvosság. Próbáld ki! Hátha téged is meggyógyít! – javasolta lelkesen.
– Szívesen megpróbálom – mondta a nagy gép, igen ám, de ekkor újra elkapta a tüsszentési inger. – Hapci! – hangzott, és újra rázkódott egy nagyot. A hűtőszekrény ajtajában tartott nátha elleni szirup abban a pillanatban feldőlt és kiömlött. Végigfolyt a polcokon a legfelsőtől kezdve egészen a legalsóig. Eltelt néhány pillanat, meg még egy kevés. Aztán egyszer csak megszűnt a zörgés és a rázkódás, a tüsszentés is abbamaradt. Az orvosság átmenetileg gyógyítóan hatott. A házra csend telepedett újra. A virágok rezgették zöld leveleiket örömükben.

Zsók Kati illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

Egyszer csak kulcs csörgésére lettek figyelmesek. Hamarosan hallani lehetett Maxi és Szöszke egymás szavába vágó csivitelését. Hangjuk egyre erősebb lett, ahogy bejöttek a lakásba és közeledtek a konyha felé. A gyerekek nem vettek észre semmit a délelőtti nagy galibából, mert látszólag minden rendben volt. Csakhogy ekkor Maxi gondolt egyet, és benyúlt a hűtőbe egy joghurtért. A cserepes virágok azonnal sikítottak, tudták, hogy nagy baj lesz. De Maxi nem hallotta a figyelmeztetést. Kinyitotta az ajtót, és abban a pillanatban minden kiborult a nagy gépből. A joghurt, a sajt, a szalámi, a puding, az uborka, a tej, végül pedig az összetört tojások. Nem maradt a hűtőszekrényben más, csak az oldalára rakódott jég.
Maxi a meglepetéstől tátott szájjal bámult hol a hűtőre, hol a padlón heverő nagy kupac kulimászra. Szöszke ocsúdott fel hamarabb kettőjük közül, és cselekedett. Gyorsan megnyomta a kék kikapcsoló gombot a hűtőszekrény oldalán. A náthás gép azonnal leállt. A benne lévő jég hamarosan olvadni kezdett, ő pedig boldog sóhajjal elaludt.
A gyerekek összeszedték a földre potyogott élelmiszereket, és feltörölték a padlót, hogy újra szép tiszta legyen. Ezután egymásra néztek, és megfogadták, hogy ezentúl rendszeresen kikapcsolják a hűtőszekrényt, mert igazán megérdemli a pihenést. A cserepes virágok örömmel hallgatták a fogadalmat, miközben szeretettel nézték az alvó hűtőszekrényt. Tudták, hogy hamarosan újra olyan lesz, mint új korában. És már nem fog többé tüsszenteni.

2017 Pilisborosjenő

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.