Kanizsa József : A szobafenyő karácsonyfa

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer volt, hol nem volt, Kőbánya-Újhegyen, a hetedik emeleti lakásban volt egy szobafenyő. Kicsi korában mindig mellette állították föl a műkarácsonyfát irigykedve mustrálgatta ezt a műfát. Föl, föl nézett a nagyon szépen feldíszített fára. Különböző díszek, díszgömbök csillogtak a fán, este égők díszfényben ragyogtatták a karácsonyfát. E csodalátványtól a kis szobafenyőfa még jobban duzzogott magában:
– Szép vagy, szép vagy, de én még szebb leszek, ha felnövök, engem is feldíszítenek, lefényképeznek, megörökítenek az utókornak…
Megszólal a karácsonyfa:
– Erről ne is álmodozz, téged soha nem fognak feldíszíteni, belőled soha nem lesz karácsonyfa. Láthatod, nekem nem hullik le a műtűlevelem, engem soha nem fognak kidobni, és örök karácsonyfája maradok a családnak.
Az égő sort lekacsolták, csend lett, csak az utcáról szűrődött be a fény s lehetett látni egy– két ablakban a karácsonyi díszvilágítást. Délelőtt a nagy ablak fényénél újból megcsillantak a díszek, s ez a csillogó szép látványtól még erősebb irigység fogta el a kis szobafenyőt.
– Meglásd, ha felnövők, szebb leszek, mint te, mégiscsak én élő fa vagyok és én leszek a szoba dísze, én leszek majd a feldíszített karácsonyfa…
– Kis satnya csemete, hogy mersz ilyenről álmodozni? Lehet, hogy itt a meleg lakásban kiszáradsz, elhervadsz, mint a mikulásvirág.
– Csak azért is megnövők, csak azért is karácsonyfa leszek…,– s majdnem dobbantott egyet..– De a földdel teli nehéz virágcserép nem mozdult meg.
Teltek, múltak az évek, egyszer csak a húsz centis szobafenyőből egy méter, szép, formás, egységes szobafenyő lett. A ház asszonyának, urának is feltűnt ez a szépség, ez a formás szobafenyő varázs.
– Apjuk, mi volna, ha az időn ez a szép, csodálatos szobafenyő lenne feldíszítve, és ezentúl minden évben őt díszítenéd föl, ez lesz a karácsonyfánk?
Nagyot néz a ház ura, sőt a fia is… hogy „tényleg ez jó ötlet.”
– Igen, ez jó ötlet, hiszen olyan csodálatosan formás, egységes, az ágai is meg vannak, és széles is, meg a magasságban már majdnem olyan, mint a régi mű karácsonyfa.
A hirtelen ötletből, valóban jó ötlet született és jött a karácsony, a szent este előtti készülődés ideje.
– Nézd papa, ezeket a könnyű díszeket vettem, szalma és fehér habszivacs karácsonyfa díszek, meg angyalkák, szalmából készült fenyőfatoboz, horgolt harangok. És sorjáztak az új könnyű díszek az asztalon.
– Valóban jó ötlet, ezek nem húzzák le a ki gyenge ágakat, és nem kell rá szaloncukor, talán egy-két könnyű gömb a csillogás miatt.
– És nézd Papa, itt van a jászol, Jézuskát ebbe fektetjük, és itt a fa alatt angyalkák vehetik körbe. Látod így… és idehelyezzük Józsi fiúnk ilyen alkalomra készült család– fotóit…
– Ez valóban nagyszerű, a Józsi mellé az egyik lányt – Szandrát vagy Diát – és Andi mellé meg a másik unokát helyezzük. Hű, de jó ötlet, így ők is velünk lesznek, együtt lesz a család…
Azt vették észre, hogy a kis szobafenyőt már fel is díszítették és a szoba különböző pontjairól nézegették, mustrálgatták, hogy hogyan néz ki.
– Tudod, Papa, hogy ez már tökéletes, csak az ezüstszálak, a kis csengők és egy-két gömb hiányzik.
– Ez igen, és nézd mama, a Jézuska jászolja mögötti háromszög égősor, milyen jól megvilágítja a jászolt és környékét, igazi betlehemi hangulatot kap ez a fenyőfa alatti istálló zúg.
Az idő olyan gyorsan szaladt el, hogy észre sem vették, hogy ebédidő van, és Zsolti is megérkezett.
– Sziasztok, békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! De csodálatos ez a kis fenyőfa, vagyis karácsonyfa, de hangulatos.

A kis szobafenyő karácsonyfa kihúzta magát, noha volt rajta teher, de most e terhet nem is érezte, hanem a büszkeség, az önteltség vett rajta erőt, s hogy mégis igaza lett, hogy egyszer őt fogják feldíszíteni a házigazdák, ő lesz az igazi karácsonyfa talpig feldíszítve, és alatta még Jézuska is ott kapott helyet, és az is ki lett világítva…
Békesség e házra! Békesség e világra! Isten Békéje, szeretete bújjon minden ember szívébe!
S a család minden tagja kapott egy karácsonyi verses– lapot e verssel és a fáról készült rögtönzött fotóval. Az adventi gyertyákat is újból meggyújtották, s a család tagjai elmondtak egy imát, egymást köszöntve az ajándék átadással áldott, békés, karácsonyi ünnepeket kívántak.

2017 Budapest

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.