Varga Áfra: A bolygók vitája

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Horváth Dalma rajza

Távol a messzi Világűrben találhatóak a bolygók. Réges-régen ugyanúgy, mint mi, emberek, ezek az égitestek is ismerték a szavak nyelvét. Igen, jól hallod: tudtak beszélni!
Egy nap beszélgetni kezdtek. Azon tanakodtak, ki közülük a legnagyobb. Talán a Merkúr vagy a Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, esetleg a Szaturnusz, Uránusz, netán a Neptunusz? Nagyon összevesztek ezen, ugyanis mindannyian saját magukat tartották a legóriásibbnak.

Czibula Dorina illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

Mivel sehogyan sem tudtak megegyezni, elmentek kikérni a Nap véleményét. A bölcs Napnak nem kellett sokáig gondolkoznia a bolygók kérdésén. Összeszedte minden tudását és beszámolt a dühös társaságnak:
„Bár a Jupiter a LEGNAGYOBB bolygó a Világűrben, a többieknek sem kell szomorkodniuk. Mindegyikőtök különleges valamiért. Merkúr a LEGKISEBB, Vénusz a LEGFÉNYESEBB, a Föld pedig a LEGNEHEZEBB bolygó, mivel több millió növény, állat és ember lakóhelye. A Mars a LEGVÖRÖSEBB égitest, az éjszakai égbolton is látható a ragyogó Vénusszal együtt. A Szaturnuszt ÓRIÁSI GYŰRŰK veszik körül. Az Uránusz gyönyörű kékeszöld színű, nevének jelentése: az ÉG URA. A sötétkék Neptunusz pedig a tengerek istene NEPTUNUSZ KIRÁLY után kapta a nevét.“
A bolygók ámulva hallgatták a Napot. Büszkén indultak haza és egész úton a tulajdonságaikról beszélgettek.
Itt a vége, fuss el véle! Ha nem hiszed, repülj ki az űrbe és kérdezd meg a Naptól, hogy így történt-e!

2017 Farkasd (Szlovákia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.