Feyős Szabolcs: A furfangos kisegér

Hol volt, hol nem volt, volt egy kisegér. De ez a kisegér olyan szegény lett, hogy még a házának is kidőlt az oldala. A kisegérnek csupán egyetlen egy morzsája maradt, amit felpakolt tarisznyájába, és útra kelt. Ment-mendegélt, amíg egyszer beért egy erdőbe. De az erdőben sok veszély leselkedett reá, ám ő ezzel mit sem törődve, ment egyre beljebb és beljebb. Addig haladt befele, amíg meg nem látott egy óriási kígyót, aki már távolról így köszöntötte:
– Na, most az én ebédem leszel!
– Én azt nem hiszem! – mondta a kisegér, és uccu neki, vesd el magad, úgy nekiiramodott, hogy még a lába sem érte a földet. Ám a kígyó egyre csak közeledett, de a kisegér meg sem állt, csak futott, futott tovább, míg egyszer felkapta egy gólya. A gólya pedig így szólt hozzá:
– Na, a te számodra eljött a vég, mindjárt megeszlek téged!
– Na, azt nem hiszem! – mondta a kisegér, és egy akkorát harapott a gólya lábába, hogy soha többet nem tudott ráállni. A kisegér szerencséjére, miután a gólya elengedte, ráesett egy puha avar kupacra, és nem történt semmi baja sem.
A kisegér ment mendegél, és már majdnem kiért az erdőből, amikor megpillantotta a legádázabb ellenségét, az oroszlánt, aki szintén észre vette őt, és azt mondta neki:
– Én már nem ettem egy hete, a gazellák elfutottak tőlem, de te nem fogsz, kisegér!
– Na, azt meglátom én! – mondta a kisegér, és úgy nekilódult a futásnak, hogy az oroszlán szinte szem elől tévesztette, de sikerült utolérnie. Ekkor a kisegér könyörgően így szólt hozzá:
– Kérlek, ne egyél meg engem. Inkább vívjunk meg egymással, és ha te győzöl, neked adom az életemet, de ha én, akkor adsz nekem egy zsák aranyat.
Az oroszlánnak tetszett az ötlet, hiszen úgy vélte, hogy úgyis legyőzni a kisegeret, így beleegyezett a párbajba. Másnap reggelre beszélték meg az időpontot. A kisegér az éjszaka leple alatt, elment a nindzsaegerekhez, és úgy megtanították kungfuzni, hogy még a nindzsák szája is tátva maradt.
Reggel, eljött a vívás napja. A kisegér úgy megverte az oroszlánt, hogy szégyenében az levágta a sörényét, és messze földre elbujdosott. Természetesen a kisegér megkapta a zsák aranyat, és még mindig van neki, ha el nem fogyott.

2017 Micske (Románia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.