Fixler Abigél: Évszaktündérek

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer négy évszaktündér nővér. A telet Hűvösnek, a tavaszt Bimbószálnak, a nyarat Napsugárnak, az őszt pedig Falevélnek hívták.
Hűvösnek gyönyörű átlátszó jégcsapokból állt a ruhája és feladata az volt, hogy télen hótakaróval takarja be a földet, hideget hozzon és jégcsapokat meg jégvirágokat varázsoljon a házakra.
Bimbószálnak, a tavasztündérnek szirmokból varrt kis ruhája volt. Neki az volt a feladata, hogy pici rügyeket varázsoljon a fákra, bimbókat a virágokra és borítsa zöldbe a világot.
Napsugár ruhája két részből állt, felül fényes napsugárból szőtt volt, alul pedig szép tengeri hullámok tarkították szoknyáját. A nyártündér dolga az, hogy meleg napsugaraival simogassa a földet és forróságot hozzon a strandoláshoz.
Falevél gyönyörű barna haja levélként néz ki és ruhája sárga levelekből áll. Az ő dolga az, hogy beszínezze a zöld faleveleket barnára, vörösre, narancs- és citromsárgára és, hogy levetkőztesse a fákat.

Fixler Abigél illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

Boldogan éldegéltek négyesben és egymás után, három hónaponként végezték dolgukat felváltva felcserélhetetlen sorrend szerint.
Történt egy nap, mikor arra ébredtek, hogy egyikőjüknek sem jutott az eszébe, hogy ki a soros. Kétségbeesetten próbálták kigondolni, hogy melyikőjük következik. Sajnos nem jutottak eredményre, mert csak veszekedés következett. Elhatározták, hogy keresnek valakit, akitől tanácsot kaphatnak.
Bimbószál megkért egy pillangót, hogy repítse el őket a lenti világba, hátha szerencsével járnak.
A lepke egy játszótérnél tette le őket, ahol sok-sok gyerek játszott éppen. Egyszer csak egy Panni nevű kislány észrevette őket és boldogan felkiáltott:
– Tél! Tavasz! Nyár! Ősz! Szervusztok! Hát mind itt vagytok?
Az évszaktündérek meglepetten válaszolták:
– Szervusz! A nevünk: Hűvös, Bimbószál, Napsugár és Falevél – mutatkoztak be sorra a tündérek. – Tudnál segíteni nekünk te kislány?
Panni így válaszolt:
– Engem Panninak hívnak. Miben lehetnék a szolgálatotokra?
– Mi csak annyit kérünk tőled – mondta Falevél – hogy tanítsd meg nekünk az évszakok váltakozásának sorrendjét. Nem tudjuk, hogy most ki következik…
– Mi sem könnyebb ennél! A cinege már rég énekelte, hogy “nyitni kék”, már rég zöldbe borult a mező és virágba borultak a fák. A tavaszi szüneten is már rég túl vagyunk, lassan vége a tanévnek is, tehát biztos, hogy…
– Akkor most én következem! – mondta Napsugár.
– Bizony, a nyári szünetnél semmi mást nem várunk jobban! – ujjongott Panni.
– Tudsz valamit tanácsolni, hogy mit tegyünk, nehogy megint elfelejtsük a sorrendet? – kérdezte Hűvös.
Panni a kérésre így felelt:
– Van itt egy sarki bolt, ahová ha bementek tudtok venni magatoknak egy naptárat, amelyben fel vannak sorolva a hónapok. Jegyezzétek fel benne, hogy a december, január és február az a tél, ami Hűvös feladata, március, április és május a tavasz, vagyis Bimbószál az ügyeletes, utána jön a június, július, augusztus, amelyek a nyári hónapok, ilyenkor Napsugár van szolgálatban, míg a szeptember, október és november az ősz, amikor Falevél a soros. Ez a javaslatom, én is innen tudom az évszakokat és így ti sem felejtitek el sohasem, hogy ki következik.
– Panni, ez nagyszerű ötlet! Szívből köszönjük – tapsoltak a tündérek.
A tündérek megvették a naptárt, lejegyezték, hogy melyik hónap kié. Nagyon meg voltak elégedve és hálából különleges ajándékokat készítettek Panninak. Hűvös egy színváltós, soha el nem olvadó hópihét, Bimbószál egy illatos, soha el nem hervadó virágot, Napsugár egy csíkos kagylót, amelyben a tenger hangja hallatszódik, Falevél pedig egy őszi színekben pompázó, soha el nem száradó hatalmas levelet adott emlékbe a kislánynak.
Panni nagyon örült a meglepetésnek és örökre szívébe zárta a tündéreket.

2017 Szeged

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.