Haba Tamara: A találkozás

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy öregember. Egy nap, még régen, született ennek az embernek egy fia, akit elnevezett Áronnak. Gyönyörű aranyhaja, gyémántfoga és a legritkább gyöngyszeme volt. Nagyon sokan irigyelték szépségét. Sajnos amikor a fiú megszületett, az édesanyja eltűnt. Aznap, amikor Áron tizenhat esztendős lett, elhatározta, hogy otthagyja szülőházát, és világgá megy.
Ment, mendegélt. Három hónapon át sétált, amíg meg nem látta az út mellett lévő világhírű óriásrózsát. A legenda szerint, ha leszakítod a rózsa egyik szirmát, kívánhatsz egyet, a rózsában élő tündér pedig teljesíti azt. Áron is így cselekedett. Minden úgy történt, ahogy kellett: megjelent a kívánságteljesítő tündér a rózsa mellett, és melengető, szelíd hangon megszólalt:
– Mi a neved, kedvesem? – mosolygott a tündér.
– É-é-én Áron vagyok. És te? – hallatszott a halk válasz.
– Az én nevem Flóra, a kíváncsiság tündére. Mit kívánsz, Áron?
– Egy csodakalapot, azt hiszem – mondta kissé határozatlanul.
– Egy csodakalap? Elég nagy kérés. Csak akkor kapod meg, ha válaszolsz három kérdésemre. Vállalod? – folytatta a tündér.
– Vállalom! – mondta most már határozottan.
– Rendben. Első kérdés: hány aranyérme van az üveghegy tetején lévő Nagy Ládában?
– Hűha! Mennyi idő alatt kell megmondanom a választ, Flóra? – kíváncsiskodott a fiú.
– Mivel kedves vagy, adok neked 24 órát.
– Rendben, köszönöm! – s máris sietett útjára.
Mivel Áron kitartó fiú volt, felmászott a közelben lévő üveghegyre. A fent lévő kincses ládát egy háromfejű sárkány védte. A fiú hirtelen mozdulattal előkapta az édesapjától kapott kardot, és egyszeri ütéssel levágta a sárkány mindhárom fejét. A kincses ládát kinyitva megszámolta a benne lévő kincseket. A következő nap utolsó órájában pedig azt mondta a tündérnek:
– Kedves Flóra! Pontosan tudom, hány aranyérme van a Nagy Ládában. Kereken 100.
– Gratulálok! Második kérdés: hány ezüstérme van a Nagy Ládában?
– Ezt is megszámoltam. 50 darab ezüstérme – szólt a gyors válasz.
– Ügyes! Utolsó kérdés: ki vagyok én?
– Tessék? Hát te vagy a kíváncsiság tündére.
– Nem igaz, ez sajnos rossz válasz.
És akkor Áron gondolkodni kezdett. Hiszen azt mondta, hogy ő egy tündér. Mégis ki lehet? És ekkor hirtelen egy különös gondolat jutott eszébe:
– Tudom ki vagy! – kiáltotta. – Édesanyám, te vagy az?! Apám mesélt rólad. Emlékszem rád. El sem hiszem, hogy látlak!
– Igen, én vagyok az, kisfiam. El nem tudod képzelni, mennyire örülök, hogy láthatlak! Egy boszorkány bezárt ide, mert túl kíváncsi voltam. De most, hogy tudod, ki vagyok, kiszabadultam, s ettől a perctől kezdődően már senki sem választhat el minket. Természetesen megkapod a csodakalapodat is. Csak suttogj bele egy kívánságot, és máris teljesíti azt neked.
Áron szorosan megölelte édesanyját, majd a csodakalaptól azt kérte, hogy legyen egy szép háza. Odahozatta az édesapját, és boldogan éltek együtt mind a hárman, míg meg nem haltak.

2017 Sáromberke

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.