Halmai Márton: A Goldenar és a Tűzköpő Rémség

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Amerika partjainál egy olyan öböl, hogy Kalóz-öböl. Itt horgonyzott a Goldenar nevű kétárbocos gyorsmozgású angol kalózhajó. A kapitánya, Rooney kapitány és a legénysége épp egy part menti ivóba mentek. Nemrég fosztottak ki egy kincsszállító spanyol hajót és most egy másik spanyol hajó, a Tűzköpő Rémség kifosztásának a tervét kovácsolták. (Azért volt Tűzköpő Rémség a hajónak a neve, mert több mint 70 ágyúja volt.)

Másnap hajnalban a Goldenar kifutott a kikötőből. Úgy számolták, hogy a Tűzköpő Rémség egy fél nap múlva érkezik a Kalóz-öbölhöz közeli vizekre. Rooney kapitány igen kockázatos tervet eszelt ki a Tűzköpő Rémség megtámadására. A terv abból állt, hogy megtévesztésből felhúzzák az angol helyett a spanyol lobogót és két nagyon szétszakadt vitorlát, valamint segélykérő fényjeleket adnak le a Tűzköpő Rémség felé. Ha az észreveszi őket, akkor biztos lehorgonyoz és bevárja őket, hogy segítsen nekik. Amint lehorgonyoz majd a Tűzköpő Rémség, a Goldenar lövegfedélzetén kinyitják a lőréseket és a spanyol hajó fedélzetére fognak lőni. (Azért nem a hajó oldalába, mert akkor lehet, hogy a bezúduló víztől elsüllyed a hajó a tömérdek arannyal és ezüsttel együtt.)

Halmai Benedek illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

Ebédidő tájt aztán tényleg meglátták a Tűzköpő Rémséget. A spanyol hajón kb. 350-en voltak. A kalózok Rooney kalózkapitány vezényletével felhúzták a megtépázott, szakadt vitorlákat és két matróz leadta az S.O.S fényjeleket. A terv bevált. A Tűzköpő Rémség lehorgonyzott, hogy bevárja a „megrongálódott” hajót. A Goldenar gyorsan úgy helyezkedett, hogy az ágyúi a Tűzköpő Rémség felé nézzenek, majd ügyelve arra, hogy a spanyol hajó oldala sértetlen maradjon, lőni kezdték. A Tűzköpő Rémség legénysége nem értette, mi történik, megzavarodtak és az ágyukhoz rohantak, hogy védekezzenek. Néhány perc múlva a spanyol hajó ágyúgolyó záporral válaszolt a Goldenar „üzenetére”. A golyózápor következtében 3 találat érte a Goldenart: a főárbóc teteje, a raktár és a hajó jobb falának a tengerszint fölötti része sérült meg. A Goldenar felvonta a fehér zászlót, (mintha megadná magát), de igazából a kalózoknak eszük ágában sem volt megadni magukat. Csak időt akartak nyerni. Amikor a Tűzköpő Rémségről pallót lendítettek a kalózhajóra, a kalózok Rooney kapitány vezényletével megrohanták a Tűzköpő Rémség legénységét. Azok annyira meglepődtek és ismét megzavarodtak, hirtelen nem is tudtak védekezni vagy fegyverükhöz nyúlni. Így könnyen és gyorsan lefegyverezte a Goldenar-ra a pallón átrohanó spanyol katonákat az 50 kalóz. Az egyik kalóz elkapta a Tűzköpő Rémség kapitányát és így megadásra kényszerítette a spanyol hajót. Öt kalóz rögtön rohant a kincses ládákhoz, de a többiek nyugodtak maradtak és egy csoportba terelték a spanyol legénységet. Az öt kalóz egy perc alatt villámgyorsan öt láda aranyat, két láda ezüstpénzt, egy láda ezüstrudat és három láda vasat hordott fel a legjobban védett területről, a raktárból. Rooney kapitány azon nyomban áthordatta a Goldenar-ra a kincseket, ám még nem engedte a kalózokat ünnepelni. Előbb a Tűzköpő Rémségen a hajó ágyúit egy halomba hordatta és levitette őket a raktárba. A raktár ajtaját pedig lelakatolta, és a kulcsot a kabátja belső zsebébe tette. Ezután a spanyol hajót visszaadta a kapitányának és elengedte őket. A kalózhajó ezt követően felhúzta a „rendes” vitorláit, valamint a „rendes” zászlaját és szélsebesen elhajózott a zsákmányolt kincsekkel. A Tűzköpő Rémség kapitánya még sokáig rázta az öklét a Goldenar felé, de belátta, hogy minden dühöngése haszontalan. Ezután megparancsolta a legényeinek, hogy olyan gyorsan, ahogyan csak tudnak, hajózzanak a spanyol fővárosba és tegyenek panaszt a spanyol királynál.

Halmai Márton rajza

Eközben a Goldenar fedélzetén már az összes legény jókedvűen mulatott. Mindenki háromszoros rumadagot kapott Rooney kapitánytól, és még a kapitány is beállt a legényei közé énekelni. A mulatozás közben senkinek nem tűnt fel az a kis egy árbocos, 6 ágyúval felszerelt spanyol hajó, amely már napok óta távolról észrevétlenül követte őket, és a korábbi kalóztámadásukat is látta. Amikor a kis hajó lőtávolba ért, egy oldalra hozták az összes ágyúját, megcélozták a Goldenar lőporraktárát és ágyúgolyózáport zúdítottak rá. Mire a Goldenar legénysége észbe kapott, a kis hajón tartózkodó spanyol király fia, a 12 éves Iniesta Diego de Alves egy jól irányzott lövéssel eltalálta a puskaporraktárt. A kalózok fejvesztve kiabáltak, mert a hajó sebesen süllyedésnek indult. A hajó elsüllyedt, de a benne levő kincsesládák nem, mert olyan különleges faanyagból készültek, hogy fenn maradtak a vízen. A kis spanyol hajó kapitánya kihalásztatta a ládákat a vízből és rögtön a spanyol királyhoz indult, hogy odaadja neki a visszaszerzett kincseket. Mindeközben a Goldenar legénysége eszeveszetten úszni kezdett a part felé, mert észrevették, hogy egy cápa tart feléjük. Így történt, hogy a gonosz kalózhajót elnyelte a tenger, a legénysége is elnyerte méltó büntetését, a spanyolok pedig visszakapták az elrabolt kincseiket.

Aki nem hiszi, üljön hajóra és nézze meg a Kalóz-öbölt s környékét!

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.