Németh Szilvia Kitti: A hentes kutyája

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Volt egyszer egy bokszer kutya, úgy hívták, hogy Szultán. Marcona kinézete ellenére jámbor állat volt.Arcának lógó bőrén csorgott a nyála. Mindenki azt gondolta, hogy egy vérszomjas fenevad, azonban sötétbarna szemei melegséget árasztottak.
Gazdája elbúsult, hogy ilyen állat jutott neki. Azt gondolta magában, hogy próbák elé állítja a kutyát. Először hússal akarta etetni, de a kutyuli csak szomorúan nézte a tányérját. Másodszor azt kérte tőle, hogy kergesse meg a macskákat. Ám a kutyus inkább játszott velük, vígan hemperegtek a fűben, még a pofácskájukat is megnyalta. Hej, szomorkodott a mészáros, félt, hogy kinevetik az emberek a szófogadatlan házőrzője miatt. Azt eszelte ki, hogy kutyaiskolában taníttatja a csahost. Első nap regisztrálták a blökiket. A kiképzők tájékoztatást adtak a tréningről, a kutyák pedig játszhattak. Szultán minden állat közeledését kitörő örömmel fogadta. Miután az oktatásnak vége lett hazatértek. Otthon a parancsszavakat gyakorolták. A következő alkalommal már virradatkor elindultak. Kemény edzés következett. Akadálypályákon, alagutakon át vezetett a tanösvény. Nehezebb feladatok is voltak: sípszóra kellett ülni, állni, pitizni és hemperegni. Természetesen a futás sem maradhatott el. Sajnos Szultán gyengén teljesített.

Fekete Zsanett illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

A harmadik alkalommal még korábban keltek. A gazda kétségbeesetten gyakorolt a kedvencével. Azt szerette volna, ha az ő kutyájának is jól sikerülnek a feladatok. Amikor nem tudta a dolgát, jól leszidta szegényt. Olyan sokat dolgoztak, hogy a nap végére már csak ők maradtak, minden állatot hazavittek. A sok edzéstől mindketten nagyon elfáradtak. Mihelyst hazaértek, a fáradságuk ellenére még pár kört akartak futni. Épp az utolsó gyakorlókörüket rótták, mikor a mészáros elcsúszott. Szultán rögtön tudta, hogy mi a dolga. Hangosan ugatva a hentes feleségéhez rohant, aki a konyhában épp a vacsorát főzte. A kutya kitartóan csaholt, erre az asszony gyanút fogott, hogy valami baj lehet. Szultán rohant, ahogy csak tudott a bajbajutott felé. A kétségbeesett asszony rögtön hívta a mentőket. A férfi gipszet kapott a lábára.
A hentes felépülése után boldogan élték tovább az életüket. A gazda belátta tévedését, azóta is sokat mondogatja:
– Késő bánat, ebgondolat!
Szultánnak nem kellett többet sem húst ennie, sem macskákat kergetnie. Az ember a kutya példájára vegetáriánus étrendre tért. A hentesüzlet helyén egy zöldséges boltot nyitott.

Erdős Anasztázia illusztrációja

2017 Szentgál

 

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.