Röthler István: Egy zokni története

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy zokni, akit Zokinak hívtak. A zoknit senki sem viselte a családban, mert egy legenda azt tartotta, hogy aki felveszi, az békává változik. Gabi, a kislány, felvette ezt a zoknit, mert nagyon kíváncsi volt, bár tudta, hogy nem szabad és a szülei mérgesek lesznek rá. Így is történt. A szülők leszidták, és büntetést adtak neki, mert nem fogadott szót. Gabi nagyon mérges lett, ezért bement a szobájába, elővett egy lapot és leírt egy történetet.

„Élt egyszer egy zokni, aki nem volt hercegnős és nem volt csillámos, nem voltak rajta meseszereplők, hanem egy egyszerű, csíkos zokni volt, Zopónak hívták. A kis zokni vágya az volt, hogy ő legyen az, akibe a Mikulás az ajándékot teszi. Zopó Flóráé, a kislányé volt, aki kapott egy csodaszép, rózsaszín, csillámos, hercegnős zoknit a szüleitől, hogy abba tegye majd a Mikulás az ajándékot. Flóra nagyon sokat játszott a zoknival, és nagyon vigyázott rá, de mégis szomorú volt. Szülei nem tudták, hogy mi a baja, ezért odaadták neki régi kedvenc zokniját, Zopót. A kislány egyből felvidult, és attól a naptól kezdve csak Zopóval aludt, evett és játszott. Közeledett a Mikulás, és Flóra nem tudta eldönteni, hogy a hercegnős, rózsaszín zoknit vagy Zopót rakja ki. Szülei véleményét is kikérte, de még így sem tudta eldönteni. Egyik reggel az iskolában beszélgetett kedvenc tanárnőjével, Liza nénivel.
– Liza néni!
– Tessék, Drágám?
– Nem tudom eldönteni, hogy melyik zoknimat rakjam ki a Mikulásnak. Ha Zopót rakom ki, akkor a másik zokni biztosan mérges lesz. Ha pedig nem Zopót rakom ki, akkor ő lesz mérges. Tudnál nekem segíteni? – kérdezte Flóra.
– Jaj, kincsem! Szerintem teljesen mindegy, hogy melyik zoknit rakod ki, mert mindkét zokni tudja, hogy te nagyon szereted őket. Biztosan nem fognak megbántódni, de szerintem mindkettőt rakd ki, és írj egy levelet a Mikulásnak, akkor biztos, hogy minden rendben lesz, és senki sem lesz mérges. – felelte a tanító néni.
Flóra nagyon boldog lett, és megköszönte a tanító néni tanácsát. Iskola után már alig várta, hogy szülei érte jöjjenek. Aznap, amikor a Mikulás eljött, Flóra kirakta Zopót és a rózsaszín, hercegnős zoknit is. Megírta levelét a Mikulásnak, hogy miért van kint két zokni, és azt is, hogy mit szeretne kérni. Másnap reggel, mikor felkelt, rögtön leszaladt a nappaliba, és megnézte, hogy mit kapott. A zoknikban sok-sok csokoládé és mindenféle ajándék volt. A Mikulás egy pecsétet nyomott Flóra levelére. A kislány attól kezdve mindig ezt a két zoknit rakta ki a Mikulásnak.”
Amikor Gabi befejezte a mesét, lement, hogy megmutassa szüleinek. Ők nagyon büszkék voltak rá, mert nem is tudták róla, hogy meseíró. Attól kezdve Gabi mindig szót fogadott a szüleinek, Zokit pedig hordták, mert rájöttek, hogy a legenda nem is igaz. Itt a vége fuss el véle!

2017 Budapest

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.