Hunyadi Hanna: Az igaz szerelem

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy gazdag királykisasszony és egy szegény legény. A király kisasszonynak annyi aranya volt, hogy meg sem tudta számolni, de a legénynek csak egy nyája volta falu végén.
Egy nap a király kihirdette, hogy juhászokat keres. A legény úgy döntött, hogy szerencsét próbál. Elbúcsúzott szüleitől és elindult. Mikor beért a kastélyba, annyi jelentkezőt látott, hogy inába szállt a bátorsága. Elindult hazafelé. Az ajtón kilépve meglátta a gyönyörűséges király kisasszonyt. Azonnal beleszeretett. Elhatározta, megpróbálja a munkát megszerezni, hogy a közelében lehessen. A munka megszerzéséért három próbát kellett kiállnia.
Az első, a királylány egyik aranyláncát beledobták a tengerbe és neki ki kell hoznia. A legénynek ez könnyűnek tűnt, mert a lelőhely mellett van egy kis tó és míg a nyáj legelészik, ő addig a tóban hűsöl. el is ment a tengerpartra és beleugrott a tengerbe. Bárhogy kereste a nyakláncot, nem találta. Egyszer csak hangokat hallott. Egy halat talált a homokban, s azt rögtön vissza is dobta. A hal erre azt mondta neki: Kívánj egyet!
A legény kívánsága az volt, hogy hozza föl a nyakláncot a tengerből. A hal gond nélkül felhozta.
A második feladat az volt, hogy hozzon egy aranyalmát az óriások földjéről. Először nem akarta vállalni, mert az óriásokról az a hír terjengett az emberek körében, hogy embereket esznek. Hét napi járóföld után megérkezett az óriások földjére. Egyszer csak észrevette, hogy egy kicsi óriást megtámadott egy nagy medve. Már majdnem beleharapott, amikor a legény rátámadt és megölte a bicskájával. Végül kiderült, hogy a kicsi óriás, az óriások vezérének gyermeke volt. A vezér hálás volt a legénynek, azonnal teljesítette egy kívánságát. A fiú egy aranyalmát kért. Mikor elvitte az aranyalmát a kastélyba, újra meglátta a király kisasszonyt, de amint ott nézelődött, a királylány is meglátta őt. Azonnal beleszeretett.
A harmadik próba volt a legnehezebb. A király kisasszonyt kellett megkeresni, akit nem is bújtathattak volna más helyre, mint a sárkány barlangjába. Sok legénynek inába szállt a bátorsága és nem is folytatta a próbatételt. Volt, aki hazament, de volt olyan is, aki megpróbálta legyőzni a sárkányt, de szörnyethalt a barlangban. A legény is bement. Meg is találta szerelmét, s azonnal kiküldte, nehogy valami bántódása essék. A legény bent maradt a barlangban, hogy legyőzze a sárkányt, de a király kisasszony hiába várta három nap, s három éjjel a barlang bejáratánál. A királylány bánatosan hazament, s elmondta édesapjának, hogy hozzá akar menni szegény legényhez.
Ekkor a fiú kijött a barlangból. Megölelte, megcsókolta a lányt, összeházasodtak és boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

2017 Miskolc

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.