Karácsony Nóra: A kakas,a lúd meg a boszorkány

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer volt,hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egyszer egy kakas és annak volt egy barátja, egy lúd. Békésen éldegéltek egy baromfiudvarban, amíg meg nem unták az egyhangú életet és elhatározták, hogy elmennek világot látni. Egy nap amikor a gazdaasszony nyitva felejtte a kaput, ki is masíroztak rajta. Mentek,mendegéltek hegyeken,völgyeken, de semmi kalandba nem keveredtek. Már kezdtek beleunni a vándorlásba, amikor is találkoztak egy öreganyóval, aki nem volt más, mint az erdő boszorkánya. Elpanaszolták a boszorkánynak, hogy ők kalandot keresnek, mert megunták az egyhangú életet. A boszorkány megígérte, hogy ő segít rajtuk, olyan kalandban lesz részük, hogy soha életükben nem felejtik el, csak menjenek vele. Amikor elértek a boszorkány házához, a boszorkány becsalta őket a házba és külön ketrecbe zárta be őket. Hiába gágogott a lúd, hiába kukorékolt a kakas, nem sietett senki segítségükre.
Most bezzeg bánták, hogy kalandot keresve ott hagyták a baromfiudvart és kedves gazdasszonyukat. A boszorkány minden nap kivette a ketrecből a lúdat és tömte kukoricával, hogy hízzon meg jó kövérre. Szomorúan nyelte a lúd a kukoricát, ha akarta, ha nem. A kakas is csak búslakodott és azon törte a fejét, hogyan tudnának megmenekülni.
Egy napon, amikor a boszorkány elment élelem után, a kulcsokat a lúd zárkájának közelében felejtette. A lúd sem volt rest, amikor meggyőződött, hogy a boszorkány már messze jár, csőrével megfogta a kulcscsomót. Bizony keserves munka volt, amíg ki tudta nyitani zárkája ajtaját. Azután a kakaskát is kiszabadította és szaladtak, ahogy csak a lábuk bírta, minél messzebbre a boszorkány házától.
Amikor a boszorkány hazatért és meglátta, hogy elővigyázatlansága miatt foglyai megszöktek, mérgében megütte a guta.
Eközben a kakaska és a lúd szedték a lábukat hegyeken-völgyeken át, hogy minél hamarabb hazaérjenek a biztonságot jelentő baromfiudvarba. A gazdasszony mikor meglátta elveszettnek hitt jószágait, örömében gazdagon elvendégelte finom magokkal az összes baromfit.
A lúd és a kakaska sose vágyakozott többet kaland után,örültek ,hogy biztonságban,nyugodtan élhetnek. Még ma is élnek, ha meg nem haltak.

2017 Gyimesfelsőlok (Románia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.