Kiss Tamara: Arany fürtöcske

Egyszer volt, hol nem volt, élt egy szegény asszony. Annak született egy arany hajú leánya, de ő nem tudta felnevelni. Ezért egy gazdag családnak a kapuja elé lerakta. A család felnevelte, de egyszer a leány rákérdezett, hogy hogy került ő oda. Elmondták neki, ekkkor a lány se szó, se beszéd megszökött. Elhatározta, hogy felkeresi azt az asszonyt, aki elhagyta.
Ment, mendegélt, hetedhét országon is túl járt, mikor talált egy faházikót az erdő szélén. Gondolta ott szállást kér, hát úgy is tett. Épp az az asszony lakott ott, aki őt elhagyta, de ő ezt nem tudta. Abban a házikóban nagyon hideg volt, odakint tél honolt. A lány fát gyűjtött és segített begyújtani a vén anyókának. Szállást kért magának és az állatoknak, akik a barátai lettek a hosszú úton.
Az anyóka beengedte őket. Rögtön megismerte a lányt, de nem árulta el neki. A lány sok évet töltött ott. Aztán megszánta magát és szólt az anyókának, hogy elviszi a saját otthonába. Nyáron így is történt, elvitte őt, a titok kiderült és boldogan éltek tovább.

2017 Uzon (Románia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.