Makkai Pálma: Vulkánia

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tenger partján volt egy falu és ott élt egy szegénylegény. Ennek a legénynek se rokona, se kutyája, se otthona nem volt. Az itteniek Kodnak koldusnak hívták. Minden vagyona a farmerjaiból, a rongyra szagatott polóiból és a havonta fizetett albérletéből állt.
Egész életében másoknál volt kénytelen szolgálni, de sehol nem felelt meg. Mivel sehol nem felelt meg, ezért nem fizetett neki senki, így ő sem tudod a főbérlőjének pénzt adni és a végén az utcára tették.
Szegénylegény fogta a fejét, de nem volt, mit tenni. A hátizsákjával nekivágott a csillagos éjszakának. Nem tudta merre, csak vitte a lába előre, míg nem az Óperenciás tengerhez ért, ahol a csillagok és a víz összesimulnak. Tőle nem messze egy megtépázott öreg ember ült.
– Úgy fázom – mondta az öreg ember. – Hozz fát és rakj tüzet, hogy megtudjak melegedni!
Kod teljesítette az öreg ember kérését. Hozzot fát, tüzet is rakott, és egyetlen szedvicsét az öreg embernek adta.
– Jó tett helyébe, jót várj – mondta az öreg, és kinyította a táskáját, abból köd gomolygot elő. A szegénylegény futásnak akart eredni, de a köd körbe vette.
– Ha ez a jó, inkább nem kérem – mondta a legény kétségbeesve. A köd elkezdett egy pontba zsugorodni, mindaddig míg egy rózsaszín aljú felhő nem lett olyan, amit éppen megsütött a lenyugvó nap.
– És ez mire jó? – kérdezte kíváncsian a legény. Az öregember a kezébe adott aranykalitkát, aranyládikát és aranygyűrűket.
– Na most jól hallgass ide. Ülj fel erre a felhőre, elrepít az Óperenciás tenger közepébe. Ott lesz 3 sziget mindegyiken egy-egy vulkán. Szállj le az első szigeten. Ott különleges csokoládéval fogsz találkozni, amiből ha eszel, sem betegség sem a halál nem fog majd rajtad többé. Az aranykalitkába tegyél ebbe minél többet. Majd menj át a másik szigetre. Ott a világ legszebb és legdrágább ékkövei fognak az utadba akadni, ha megtömöd velük ezt az aranyládikát soha többé nem lesz semmi gondod. Majd menj át a harmadik szigetre ott lesz egy gyönyörű királyleány. Ha ügyes vagy fel tudod az ujjaitokra húzni ezt a két aranygyűrűt, vedd el feleségül és boldogan éltek míg meg nem haltok. És soha többé nem leszel Kod, a koldus. „Jól hangzik” – gondolta a legény. Megköszönte az öregembernek az ajándékokat. Felült a felhőre és az emberek világát hátrahagyva megindult az ismeretlen felé. Az Óperenciás-tengeren háromszor fordult meg a legény alatt a Föld, mikor megpillantotta a szigeteket.
A felhő letette őt a legelső szigetre. A partján fehér homok csillogott, ropogott, mint a frissen esett hó. A fákon a legízesebb bon-bonok teremtek és a kérgük fahéjt árasztott magából. Ha esett a cukor eső, grillázs gombák és marcipán mohák nőttek utána. Találkozott nuggát- magyoró- és csokoládé krém patakokkal és az öröké burjánzó Fondün-heggyel, aminek a lábánál a Zselé-tó terült el. Mindenhol ízek és illatok teremtek. Majd előkerültek a csokoládék. Apró teremtmények voltak, hatalmas mosolygós szemükkel ártatlanul tudtak nézni. Kod nem habozott elővette az aranykalitkát. Alig tette bele az elsőt, megjelent a királykisasszony. A leány nagyon sírt, és könyörgött a legénynek ne vigyen el egyetlen csokoládét sem az ő szigetéről.
– És ugyan miért nem? – tudakolta Kod.
– Ahová te vinnéd őket, ott minden élet eltávozna belőlük és mozdulatlan csokoládé változnának. Aki megeszi őket örök életet egészséget kap.
Kod elgondolkodott, miközben nézte az izgő-mozgó lényeket.
– Ha mások meghalnak az én egészségemért én attól biztosan nem leszek boldogabb.
Eltörte az aranykalitkát és széjjel osztotta a kicsi lények között, akik nagyon örültek a drága ajándéknak. A királylány nagyon megörült.
– Jó tett helyébe, ha kincset vársz, menj a kis hugomhoz ott megtalálod a várt gazdagságot.
Kod megfogatta a királykisasszony tanácsát, és a felhőjén átszállt a második szigetre.
A második a napfényben csillogó sziget volt, ahol a szél bongó áriát játszott. Egymáshoz koccantak a fákon ametisztek, smaragdok, zafírok,a fákon termő kerek rubintok, fűzfán függő gyámántok. A bokrokon a levél aranyban, ezüstben, bronzban hajtott. A fák a kérgükön áttetsző borostyánt könnyeztek. Az aranyeső, ezüsteső, bronzeső csengő– bongó pénzt hullajtottak. A világ minden drága kőve meglelhető volt a sziget közepén álló Szivárvány hegyen és az onnan előtörő folyékony kristály patakok mindegyike más színben pompázott. Kod elővette az aranyládikát, hogy megtöltse minden földöntúli jóval. Erre megjelent a második királyleány. Ez a király leány is sűrűn hullajtotta könnyét úgy kérlelte a legényt ne vigyen el a szigetről egyetlen csillogó drágakövet se.
– És ugyan miért ne? – kérdezett vissza a legény.
– Mert akkor ez a szép csodálatos világ mind elhamvad és én akkor otthon nélkül maradok.
Kod elgondolkodott.
– Pontosan tudom milyen otthon nélkül lenni. Ha az én kapzsiságom miatt te otthon nélkül maradsz én attól biztosan nem leszek boldogabb.
Kod odaadta az aranyládikát a királyleánynak, hogy soha többé senki ne tudja kifosztani a szigetet.
– Jó tett helyébe, ha boldogságot vársz, menj el a kis hugomhoz ott talán megtalálod, ami a szívednek kedves lesz.
Kod megfogadta a királyleány tanácsát és a felhőjén átszállt a harmadik szigetre.
A harmadik szigeten nem volt semmi, nem állt ott erdő, nem csörgedeztek patakok, nem magaslott hegy se. Csak a csönd talált otthonra a szigeten és még valami…. kék kis virágok, mely beborított mindent. Kod egy halkan síró hangot hallott, követte. Majd rátalált a harmadik királyleányra. Patakokban hullott a könnye és az mikor földet tért, nefelejts virág nyílt helyébe.
– Miért sírsz királyleány?
– Mert valaki elvitt mindent, ami a szívemnek kedves volt, így örök boldogtalanságra ítélt engem. És te most eljöttél, hogy elvigyél messzire az otthonomtól, hogy boldoggá tegyelek téged.
Kod érthetetlenül nézett rá.
– Nálad vannak az aranygyűrűk, melyek soha nem távolodhatnak el egymástól.
Kod leült a királyleány mellé.
– Mit vitt el, ami ennyire kedves volt neked?– kérdezte
– Minden csodát, minden fantáziát, amit ezt a szigetet élettel töltötte meg egy rózsaszín felhőbe zárva.
Kod elmosolyodott.
– Úgy láttom ebben a mesében nekem nincs szerencsém, de ha te boldogtalan vagy attól én nem leszek boldogabb – átadta a felhőt a királyleánynak, aki hálásan nézett a legényre. Majd a felhőt felengedte, amiből esni kezdett az eső, és a földből egy másik világ kezdett ki nőni fura burjánzó növényekkel, és érdekes állatokkal.
– Boldogságért cserébe boldogság jár– a leány a kezét nyújtotta a meghökkent Kod felé. – Nem mindenkinek adom önként – tette hozzá mosolyogva. Kod nem habozott, felhúzták egymás újjára a gyűrűket, és soha többé nem távolodtak el egymástól. Az öregembernek egy valamiben igaza lett. Kod soha többé semmilyen tekintetben nem volt koldus és boldogan éltek, de meg nem haltak.

2017 Zsámbék

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.