Porkoláb Benjámin Imre: Az álom

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú, aki nagyon szeretett aludni és álmodni. Ezt a kisfiút Petinek hívták.
Egy szép éjszaka Peti megette a vacsoráját és boldogan elment, hogy lefeküdjön. Nem sokkal később el is aludt. Az álmában egy érdekes helyre került, még ő sem tudta, hogy hol van. Szerencséjére szembe jött vele egy férfi, aki nagyon jó kedvében volt. Még énekelt is. – – Pont jó, hogy jön! – gondolta magában, mert így majd megszólítja, hogy tudja meg, mégis melyik földrészen van.
– Elnézést kérek, uram, nem tetszik tudni, hogy most pontosan, hol is vagyunk? Nem ismerem a tájat, s csak azért kérdem…
Erre a kérdésre nagyon furcsa válasz jött.
– Pálinka… hükk… szerelmem… hükk… légy… mi van?
– Elnézést, nem tetszik tudni, hogy most pontosan hol is vagyunk? – ismételte meg a kérdést reménykedve, hogy érthetőbb válasz jön.
– Mi most…hükk…Részegországban…hükk…vagyunk.
– Észegországban? – csodálkozott.
– Nem… hükk… Részegországban… hükk… vagyunk. Hát nem… hükk… hallod?
– Ó, köszönöm szépen! – válaszolta, s máris iszkolt innen.
Amint bandukolt, Peti kíváncsian nézelődött körbe-körbe. Boldog, s hangos világ volt. Majdnem mindenki énekelt. Elindult Peti várva, hogy hátha belefut valaki józan emberbe is. Talált is aztán valakit, aki szomorúan ült egy padon. Peti nagyon megsajnálta, hogy ő ott búslakodik, gubbaszt. Odament hozzá, leült melléje és megkérdezte:
– Elnézést, miért tetszik szomorú lenni?
– Azért, fiacskám, mert ebben a mi romlott világunkban valaki feltalálta a pálinkát, és azóta itt mindenki állandóan részeg.
– Ó, az nagyon kár. Pedig olyan szép ez a…
– Város… – vágott közbe a férfi, de nem baj, mert egyébként sem tudta volna Peti, hogy ez a település város vagy falu.
– És miért nem tetszik elmenni innen más faluba vagy országba? – kérdezte Peti.
– Jaj, fiacskám, az nem olyan egyszerű! Az a gond, hogy több ismerősömet is megfertőzte ez a dolog, s vigyáznom kell rájuk. De hogyha kijózanodnak, akkor elköltözünk innen.
Sajnos Peti nem láthatta, ahogy elköltözik-e innen ez az új barátja, mert felébredt, de biztos volt benne, hogy bárhova is költözzön, boldogabb lesz, mint Részegországban. Peti esze csak a bácsin járt egész nap.

2017  Sáromberke

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.