Nagy Éva Orsolya: A rongybaba

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Hol volt, hol nem volt, de lehet még az is, hogy nem is volt…
Élt egyszer egy kis faluban egy rongyból készült baba. Azért mondom azt, hogy élt, mivel mindig énekelt, táncolt és ha megharagudott, akkor még világgá is ment. Hát egyszer az történt vele, hogy napokig tekergett a nagyvilágban, fújta a szél faluról, falura. Kopott, váslott, szakadt lett a ruhája. Csúfolták, gúnyolták az emberek és a gyerekek. Szomorú, rongyos, piszkos volt. Sírt egész nap reggeltől estig. Egy nap eltűnt. Nagyon sokáig bolyongott. Hegyeken át, dombokon keresztül bolyongott a nagyvilágban, míg egyszer csak a szél felkapta és haza röpítette. Amikor hazakerült az emberek és a gyerekek, de főképpen a családja rá sem ismert olyan mocskos, gyűrött, szakadt volt a ruhája. Rögtön új ruhát adtak rá és megkérték a rongybabát, hogy mesélje el, hogy míg távol volt, hol járt. A gyerekeknek elmesélte, hogy hol és milyen élményekben volt része. Csatangolt falukon át, völgyeken keresztül, egyszer csak beért egy nagy városba. Ott meglátta Kamilla és nagyon megtetszett neki a rongybaba. Gyorsan felkapta, kabátja alá rejtette és hazavitte. Otthon Kamillának a lánytestvérei meglátták a rongybabát és nagyon irigyek lettek. Szerettek volna ők is játszani a rongybabával, de Kamilla nem engedte. Elhatározták, hogy ellopják.

Balogh Patrícia illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

Kamilla rendszeresen tanulás után elővette a rongybabát és kellemesen töltött jó pár órát a vele. A rongybaba táncolt, énekelt, jó tanácsokat adott, de néha-néha szemei megteltek könnyel. Régi gazdája jutott eszébe. Kamilla tudta ezt, de megpróbálta elfelejtetni régi gazdáját. Egyszer mikor Kamilla hazaért az iskolából kereste a rongybabát, de nem találta. Megkérdezte lánytestvéreit, de azok azt felelték, nem tudják. Kereste egész nap és egész este. Sírt, zokogott. Nem találta a rongybabát. Átkutatta lánytestvéreinek szobáját is. Ahogy a játékok között keresgélt, egyszer csak megpillantotta egy doboz aljában kedvenc rongybabáját. Kamilla nagyon boldog volt. Megkérdezte a lányoktól miért tették ezt vele és a rongybabával. A lányok elmondták, hogy ők is nagyon szerettek volna játszani a rongybabával és Kamilla nagyon önző volt és kisajátította a talált rongybabát. Kamilla erre ezt mondta: – Nemcsak ti loptátok el a rongybabát, hanem én is. Ott találtam a városban és én is csak úgy elhoztam. Lehet, hogy valakié?
Elhatározta, hogy visszaviszi a babát oda ahol találta. Így került vissza a rongybaba régi gazdájához. Megtanulta, hogy többet nem kószál el, otthon marad énekel, táncol és mesét mond a gyerekeknek. Kamilla anya segítségével hasonló rongybabát készített és boldogan hancúroztak együtt a lánytestvéreivel.

2017 Maksa

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.