Neaţu Robert Mihai: A kék medverubin

Élt egy erdőben egy medvecsalád. Abban a családban volt három medvebocs és az apjuk.
A legnagyobbik medve suszter, a középső medvebocs szűcs, a legkisebbik meg bányász volt. Apjuk már-már alig élt. Egy napon az apa azt mondta a gyermekeinek:
– Versenyezzetek, hogy négy hét alatt ki gyűjt több pénzt a kedves munkahelyén! Aki többet gyűjt, mint a másik két testvNeaţu Robert Mihai: A kék medverubin
re, az megkapja a barlangomat és a pénzemet.
– Nagyon könnyű lesz! – mondta a legnagyobbik medve.
– A kicsike porrá fog menni!
– Dehogyis! – szidta a kis maci a középsőt.
– Ne csúfolkodjatok a kicsikével! – kiabált rájuk az apa.
Másnap a három medve már el is indult a munkahelye felé. A tizenhetedik napon a legkisebbik medve látott valami kéket világítani a sok szén között. Olyan volt, mint egy kék gyémánt. Nem tudta, mi a neve annak a kék gyémántnak, úgyhogy megnézte ásványkatalógusában. Látta, hogy nem gyémánt, hanem rubin, ami milliárdossá teheti őt. Futott is a bank felé, ahol eladta a rubint és tényleg gazdag lett.
Eltelt a négy hét, ás újra találkozott a három testvér, máris kérdezték egymástól, hogy kinek mennyi pénze van. A legnagyobbik medve ezerkétszázhetvenkét arany pénzt, a középső medve kilencszázhuszonnégy aranyat, a legkisebbik medve meg egymillió aranyat hozott. A kis medve azt mondta az apjának, hogy akar pénzt adni a két testvérének, mert ő jó medve.
Az apa megengedte, hogy adjon pénzt nekik és adott is. Azóta boldogan élnek, amíg meg nem haltak.

2017 Sepsiszentgyörgy (Románia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.