Ritócz Lili Anna: A színek versenye

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy zászló. Annak a zászlónak volt egy tartórúdja. A zászlón volt egy Piros, egy Fehér és egy Zöld rész. A Fehér nagyon nagyképű volt. A Piros nagyon nagyszájú, a Zöld pedig lusta. Egyszer megszólalt a Piros: – Én vagyok a leggyorsabb futó.
A Fehér erre nagyot nézett.
– Mi?! Te vagy a leggyorsabb futó? Azt te csak hiszed!
Erre nagyot nevetett a Zöld.
– Az lehet, hogy te vagy a leggyorsabb…– de még ki se mondta, megszólalt a Tartórúd: – Ne vitatkozzatok! – kiáltotta el magát. Hirtelen nagy csönd lett. – Mi volt ez a nagy zajongás, hogy felébredtem? – kérdezte.
– Hát…– motyogtak – ööö, hát összekaptunk – jegyezte meg a Fehér.
– De hát mi volt az a nagy veszekedés, amin ennyire össze kellett veszni?
– Hát az, hogy a Piros azt mondta, hogy ő a leggyorsabb a futó – mondta a Fehér.
– Van egy ötletem – mondta a Tartórúd. – Rendezzünk versenyt! Ott az a mókus a fán a barátom. Nagyon jól lát, kérjük meg, hogy legyen a döntőbírátok. Az lesz a kérdés, hogy amikor felkel a nap és a mókus kibújik az odujából, melyikőtöket látja meg előszőr?
Ez az ötlet már mindenkinek tetszett, mindhárman bólogattak. Estére, mire lement a nap, már mindenki gyönyörűre élénkítette saját színét. Mikor reggel a kakas kukorékolt, már mind a három szín készen állt. Épp nyújtózkodtak és reggeli tornájukat végezték mikor a Fehér észrevette, hogy épp ébredezik a mókus. Oldalba bökte a Zöldet és a Pirosat: – figyeljetek – súgta.
Erre felébredt a Tartórúd is. A mókus kibújt az odujából és kinyitotta a szemét. Körülnézett. – Na? – kiáltotta oda neki a Tartórúd. – Kit láttál meg előszőr?
A mókus odaszökkent a zászlóhoz és azt mondta: – Bár mindannyian nagyon ügyesek voltatok, de…. Senki nem nyert, mivel az első szín, amit megláttam az a barna volt. – Mindenki nagyon elszomorodott, a Fehér még el is pityeredett. – De! – mondta a mókus – van egy jó hírem is: igazából mindannyian nyertetek, ugyanis a zöld, a fehér és a piros összeolvadt a szemeim előtt, mert messziről láttalak titeket, és együtt barna színben pompáztatok előttem.
– Hurrá! – ugrált mindenki örömében. Végül a három zászlós szín rájött, hogy egyformán értékesek és ügyesek, de leginkább együtt a különlegesebbek. A zászló mind a mai napig napfelkeltekor barnán lobog a Sas-hegyi kilátón. Aki nem hiszi járjon utána!

2017 Budapest

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.