Középkori Vörös Endre: REGEGER, AVAGY EGER REGÉJE

Történt egyszer, hogy fent a mennyben az Isten gondolt egyet, hogy nyulat kéne vadászni. Fel is öltözködött, puskát vett, de a mennyben nem nagyon éltek nyulak, ezért végül egérre akart vadászni… De ugye egér sincs nagyon a mennyben. Sőt! Semmi sincs. Bizonyíték nincs rá, de maradjunk annyiban, hogy nincs ott fent semmi. Maximum lelkek…de vissza a történethez.
Tehát Isten nagyon mérges lett, és megteremtette a Mennyulakat és a Mennyegereket, hogy tudjon vadászni rájuk. Maga se tudta, hogy miért lesz neki ez jó, de nagyon akart már vadászni valamire. Meg is teremtődtek a jószágok, vadászott is rájuk Isten rendesen. Olyannyira, hogy a Mennyulak és a Mennyegerek nem tűrték tovább, hogy vadásznak rájuk. Ezért összeesküvést szerveztek maga Isten ellen. Megbeszélték, hogy a Mennyulak Mennyegerekkel fogják dobálni Istent, amíg az bele nem őrül. El is kezdték a támadást, de azért mégis csak Istennel álltak szemben. Szegény Mennyulakat kipusztította villámokkal. (Megjegyzés: pár ezer évvel később, amikor Isten megint megteremtette a Mennyulakat azok tanultak az esetből, és villámhárítós Mennyulak lettek. Akkor meg ezen húzta fel magát Isten és haltak ki újra.) A Mennyegereknek nem volt gyors haláluk, mert azokat erejéből mind földhöz csapta. A földhöz. Nem, nem a menny felhőihez, le a földre. Szegény magyarok néztek is hogy mér’ esik egér az égből, de ez mellékes.
Tehát becsapódtak a Mennyegerek, de annyi volt belőlük, hogy nagyon nagy területet beterítettek. Éppen arra járt egy bölcs ember, és azt akarta mondani, hogy: „Hú, ezen a területen új vármegye lehetne, aminek neve Egerek városa!” De ráesett egy egér, és agyonütötte. A mondatából ennyit értettek: „Hú, ezen a területen újvármegye lehetne, aminek a neve, Eger…” PUFF, meghalt.
Eger lett az új vármegye, csak sokat kellet takarítani szegény egereket. Aztán pár évvel később úgy döntöttek, megváltoztatják valami Heves vármegyére, mert ez szebben hangzott. Amúgy nem, meg is mérgezték aki ezt kitalálta, meg beledobták egy tóba, s úszó testét megkövezték. Később visszaállt Eger dicső és nagyon furcsa neve.
Mennyegerek azóta is ki vannak pusztulva, Mennyulak is, tehát Isten megint unatkozik. Reméljük unalmában nem dobál meg Mennypatkányokkal, és Patkány lesz egy vármegye neve…

Középkori Hegedűs Márk nyomán
Középkori Aruna fordítása

 

2017 Délegyháza

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.