Suba Borbála: Palkó és a varázskürt

Egyszer volt, hol nem volt, még az Üveghegyeken is túl, élt egyszer egy Palkó nevezetű fiú az édesanyjával. Egy napon Palkónak az édesanyja nagyon beteg lett. És azt mondta:
– Kedves fiam, légy szíves, menj el a patikába, és hozzál nekem gyógyszert.
Palkó el is indult, ment, mendegélt. Találkozott egy öregasszonnyal, aki elesett, és felsegítette. Azt mondta az öregasszony:
– Kedves fiam, köszönöm szépen, hogy felsegítettél, ezért adok neked egy varázskürtöt, ez, ha megfújod, teljesíti három kívánságodat.
Palkó megköszönte szépen az öregasszonynak a varázskürtöt. Elindult a patika felé, és megvette a gyógyszert. Hazaért, és odaadta az édesanyjának. De az nem lett jobban tőle. Eltelt egy hét, eltelt kettő, de nem segített. Akkor Palkónak eszébe jutott az öregasszonytól kapott varázskürt. Biztos az majd segít, gondolta. És azt mondta:
– Édes kürtöcske, azt szeretném, hogy az én édesanyám gyógyuljon meg!

Kovács Eszter rajza

Abban a pillanatban meg is gyógyult, megölelte Palkót, volt nagy boldogság. Teltek, múltak a napok, és Palkó hallotta, hogy „Közhírré tétetik: aki a királynak a leányát meggyógyítja, az feleségül veheti”. Jártak oda vitézek, kalózok, mindenféle orvos, de nem tudták meggyógyítani. De Palkó elindult a varázskürtjével. Odaért a királyi palotához, felment a királylányhoz, és azt mondta:
– Édes kürtöm, azt szeretném, hogy gyógyuljon meg a királylány.
És meggyógyult. Odament a király. Megölelte a leányát, de azt gondolta magában: ehhez a parasztfiúhoz adjam hozzá a leányomat? Inkább adok egy próbatételt neki. És azt mondta:
– Te, fiam, ezt most kiálltad, de lesz egy újabb próbatétel. A nagy, fekete erdőben él egy boszorkány. Annak kellene elhoznod egy hajszálát. Ha majd elhoztad, feleségül adom hozzád a lányomat.
Hát, Palkó másnap hajnalban el is indult a fekete erdőbe. Amint a boszorkány házához ért, settenkedve beosont. Látta, hogy ott fekszik a boszorkány, és alszik. Lassan kihúzta az egyik hajszálát, de vigyázott, hogy fel ne keljen. Nem is kelt fel. Palkó a hajszállal mindjárt elszaladt. Odaért a palotához. Ott azt mondta a király:
– Fiam, ezt a próbát is kiálltad, nincs mit tennem, hozzád kell adnom a lányomat.
Hozzá is adta a lányát, hetedhét országra szóló lakodalmat csaptak. Én is ott voltam, jót mulattam. Azt a maradék utolsó kívánságot is én elhasználtam.

2017 Marosvásárhely

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.