Szalai Zsolt: Rikó, a papagáj

Molnár Ilona illusztrációja

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Hol volt, hol nem volt, valahol a távoli Afrikában, volt egy hatalmas dzsungel. Itt élt az egyik nemzeti parkban Rikó, a papagáj. Kedvenc eledele a mangó volt, ezért a dzsungel legmagasabb mangófáján lakott.
Rikó nagyon kedves madár volt. A többi állat szívesen játszott vele, mindenki szerette őt. A mi papagájunknak azonban a játékon kívül más dolga is akadt. Volt ugyanis egy ember barátja, aki teherautó-vezetőként dolgozott. Dávid szállította ki éhínség idején a park állatainak a táplálékukat. Rikó mindenfelé ment vele. A majmoknak banánt, az oroszlánoknak és a többi ragadozónak húst, a struccnak és más madárnak bogarakat, az elefántoknak és a többi növényevőnek friss füvet vittek.
Egy nap új jövevény érkezett a nemzeti parkba: egy gyönyörű páva. Kezdetben nagyon büszke volt, csak kevés állattal állt szóba. Úgy gondolta, hogy az ő szépségével senki sem versenyezhet, ezért nincs szüksége társaságra.

Szente Julcsi rajza

Történt egyszer, hogy épp a folyóban gyönyörködött a saját tükörképében, mikor megcsúszott és belesett a vízbe. Rikó épp arra repült és észrevette a bajba került madarat. Riasztotta gyorsan Dávidot, így a páva megmenekült. Nagyon hálás volt a két barátnak az életmentésért.

Majkó MAtyi illusztrációja

Attól fogva a páva a park egész területét bejárta és ismerkedett az ott élőkkel. Az egyik ilyen alkalommal épp a pálmafák környékén sétálgatott, amikor meglátott egy óriási állatot. Egy öreg elefánt volt az, akinek beszorult az ormánya az egyik repedésbe. A páva meglazította csőrével az üreget, így az elefánt ki tudta húzni az ormányát.
Kisebb-nagyobb segítségekkel a pávamadárnak nagyon sok barátja lett a dzsungelben. Megtanulta, hogy ha segít másokon és mindenkivel barátságos, akkor a többiek is kedvesek lesznek hozzá és ha bajba jut, őt is kisegítik majd. A páva, Rikó és Dávid nagyon jó barátok lettek. Attól kezdve már hárman dolgoztak.
Ha a büszke páva nem változott meg volna, az én mesém is tovább tartott volna.

Sipos Anikó illusztrációja

Szekeres Szonja illusztrációja részletében bekerül a mesekönyvbe

Budaházi Anna illusztrációja részletében bekerül a mesekönyvbe

Gábor Anna illusztrációja

 

2017 Farkasd (Szlovákia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.