Bodnár András: A bátor szabólegényke

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Hol volt, hol nem volt az Óperenciás tengeren túl, még az Üveghegyen is túl, volt a Köd- hegy lábánál egy ország, melyet Görbeországnak neveztek. Ezen a helyen minden görbe volt. Az emberek görbe házakban laktak, görbe utcákon jártak és maguk is görbék voltak.
Görbeországot a Görbe király irányította, akinek volt egy csodaszép leánya. De nagy volt a király bánata, mert hiába volt sok kérője a leányának, amikor meglátták, hogy szegény lány milyen görbe, mindenki hátat fordított neki. Hívatott a király tudósokat, orvosokat, kuruzslókat, csodadoktorokat, hogy találjanak a leánya bajára orvosságot, de senki emberfia nem tudott rajta segíteni. Egy reggelre a király azt álmodta, hogy a világ végétől nem messze, a kilencvenkilencedik hegy kilencvenkilencedik erdejének a közepén van egy tündérkert, annak közepében egy titkos tó. Aki annak a tónak a vizéből hármat cseppent a tenyerébe, az rögtön kiegyenesedik. Másnap reggel a király kihirdette, hogy annak adja a leányát és fele királyságát, aki elhozza neki a csodavizet. Jöttek is mindenfelől grófok, hercegek, királyfiak, de a Köd-hegyen senki nem tudott átjutni. Egyik reggel egy szabólegényke kért bebocsátást a királytól. Elmondta, hogy mi járatban van, és hogy ő is szerencsét szeretne próbálni. Elbúcsúzott hát szüleitől és a királytól is, és útnak indult. Hamarosan a Köd-hegy lábánál állt. Sűrű, sötét köd vette körül a hegyet. A fiú bemerészkedett az erdőbe. Ment, mendegélt és hamarosan szembetalálkozott a hegy urával, a háromfejű szörnyeteggel. A hegy ura csak úgy engedte át, ha felmászik az erdő legmagasabb fájának tetejére és az ottani griffmadár fészkéből elhoz neki egy tollat. Nagyon kell ám vigyáznia majd, mert ennek a madárnak hét feje volt és a hét fején a szájaival olyan nagy lármát tudott csapni, hogy azt még senki emberfia túl nem élte.
A fiú azt válaszolta: – Életem, halálom kezedbe ajánlom, megpróbálom!
Elindult a szabólegényke a fa tetejére. Három nap és három éjjel csak ment felfelé. Ekkor már hallotta az irdatlan nagy rikácsolást. De nem ijedt ám meg a fiú, belenyúlt a mellénykéjébe és kivett belőle egy-egy gyűszűt, a gyűszűvel bedugta a fülét és így már nem hallotta a hangot. Gyorsan kivette a madártollat a fészekből és indult visszafelé. Megint három nap és három éjjel mászott, míg a szörnyeteg elé ért. Átadta neki a tollat, aki átengedte birodalmán. Hamarosan kiért az erdőből. Hosszú napokon keresztül vándorolt, amíg egy nagy tengerhez érkezett. Amikor be akart menni a vízbe, egy óriási nagy bálna bukkant elő a vízből. Ő sem akarta a legényt átengedni az országán csak azzal a feltétellel, hogy a teknősök birodalmából elhoz neki egy igazgyöngyöt. De jól kell ám vigyáznia, mert ez a birodalom a tenger legalján van és a keménypáncélos teknősök nagyon őrzik.
A legény azt válaszolta: – Életem, halálom kezedbe ajánlom, megpróbálom!
Annyi segítséget adott a legénynek, hogy átváltoztatta kicsi halacskává. A kis hal gyorsan úszott a tenger mélye felé, amikor meglátta a teknőshadsereget. Olyan szorosan álltak egymás mellett, hogy azon még egy olyan kicsi halacska sem tudott átjutni, mint amilyen a szabólegényke volt. Elkezdett össze-vissza úszkálni, még az egyik teknős páncélja alá is bebújt. Úgy megcsiklandozta a teknőst, hogy az felborította az egész sereget. A kis halacska gyorsan megszerezte a gyöngyöt, és visszaúszott vele a bálnához. A vizek királya visszaváltoztatta legénykévé. Átadta neki a fiú a gyöngyöt, majd a bálna felültette a hátára és átvitte a tengeren. Hosszú vándorlása végén végre megérkezett a kilencvenkilencedik hegy kilencvenkilencedik erdejének közepére. Már éppen ment volna megkeresni a titkos tavat, amikor hirtelen előtte termett tizenkét fényes páncélú, hófehér csodaparipán megjelenő tündérlovag. A legény elmondta mi járatban van. A lovagok azt mondták, hogy csak akkor kaphat a vízből, ha megtalálja az elvarázsolt tündérkirálynőt.
A legény azt mondta: – Életem, halálom, kezetekbe ajánlom, megpróbálom!
Kereste a legényke mindenfelé, de nem találta a királynőt. Nagy szomorúságában már éppen visszafelé ment a lovagokhoz, amikor egy rózsabokor mellett ment el, és hatalmasat tüsszentett. A fiú leszakította a rózsát, hátha az lesz az elvarázsolt királynő. Visszament a lovagokhoz, átadta a virágot, akiből azonnal csodaszép tündérkirálynő változott. A fiú neki is elmondta, hogy mi járatban van. A királynőnek nagyon megtetszett a legényke, aki ennyi mindenen ment már keresztül, hogy azonnal adott neki a vízből. A fiú kipróbálta és rögtön csodaszép, egyenes fiúvá változott. Megtöltött több kulacsot vízzel és már útra készen is állt, hogy hazatérjen. A fiú azt kérte még a tündértől, hogy segítsen neki minél hamarabb visszajutni az országába.
A királynő elmondott egy varázsigét: – Girbe, gurba görbeház, szabólegény haza találsz!
És csodák csodájára a fiú máris a Köd-hegy lábánál találta magát. Hamarosan már a Görbe király előtt állt és elmondta viszontagságos történetét. A király hívatta is a lányát, akin azonnal kipróbálták a víz hatását. Belőle is gyönyörűséges, egyenes leány lett.
A király azonnal hívatta katonáit és megparancsolta, hogy mindenki vegyen magához egy kulacs vizet és vigyék el minden házhoz minden embernek, hogy mindenki egyenessé váljon. Az emberek örültek a szabólegény szerencséjének. A király is megtartotta a szavát és a fiúnak adta leánya kezét és fele királyságát. Világraszóló lakodalmat csaptak és máig is élnek, ha meg nem haltak.
Így volt, igaz volt, aki nem hiszi, járjon utána!

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.