Virág Albert: A nénike és a vargánya

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy öreg néne. Ennek az öreg nénének pedig három ezüst tallérja, amit születésnapjára, a lányának akart adni. Hanem nem tudta, hogy hová rejtse, mert tudta, a lidérc, ami folyton körülötte ólálkodott, ellopná. Hanem kieszelt egy tervet, és csakhamar neki is látott. Erdőszéli kis házában sütött a hamuban egy cipót, amibe belesütötte a három ezüstöt. Mikor kész lett, elrejtett minden evőeszközt, nehogy a lidérc kettévágja, mert hát igen keményre sütötte, és útnak indult az erdőn keresztül. Kiszagolta a lidérc azonban, hogy az ezüst nincs már a házban, és az anyóka sincs sehol, csak a nyomai vezetnek az őszi réten át, az erdő felé. Utánna is eredt nagy sebbel-lobbal, és utól is érte, ment is volna a pénzszag után egyenest a néne réklijébe, de az minduntalan fejbevágta a fakanalával. Az sem volt olyan ostoba, hogy soká próbálkozzon, hanem mást eszelt ki. Megvárta amíg az anyóka megpihen, és akkor végül sikerült is ellopnia a kenyeret. Futott is utána a néne sebbel lobbal, kezében a fakanállal, de egyszer csak felbukott egy gombában.

– Hallod-e te gomba ne szemtelenkedj, mert megfőzlek.

– Nem szemtelenkedek, de szerintem jobbra ment.

Ekkor ért oda a lidérc, aki elkezdte faggatni a vargányát, hogy a néne vajon mivel eszi a kenyeret, hogy az ezüstöt kivehetné belőle.

– Hallod-e te lidérc – kezdte a gomba. Segítek neked, mert félek, hogy a néne megesz tejfellel. Ő bizony késsel vágja a kenyeret, amit a réklijébe dugott el, és jobbra küldtem.

Elindult hát jobbra, és már majdnem utólérte, settenkedve leskelődött utána, amikor a néne elért a vargányához.

– Hallod-e szemtelen vargánya! Mondd meg tüstént hogy hol a cipóm mert benned is biztos megbotlott amaz.

– Nem botlott az meg néne, de most meg balra ment.

Elindult a nénike balra, de erre már nem talált senki fiát, és a lidérc nyomtalanul eltűnt.

Visszament a vargányához bánatosan, de meglepve látta, hogy a lidérc pont ott van, és épp arról faggatja, hogy hová küldte a nénét a késekkel, hogy vághatná ketté a cipót az ezüstökért. Ekkor vágta úgy kupán az öregasszony a fakanállal úgy, hogy kifordult a cipó a gonosz kezéből. A gombát pedig, mert szövetkezett a lidérccel elvitte a lányának, és az unokáinak, és ott tejfölben megpárolta ünnepi vacsorának.

2017 Esztergom

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.