Boné Ilán: Repülj, egér, repülj!

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy egér. Ez az egér bizony nagyon szeretett volna repülni. El is indult hát, hogy tanárt keressen magának, aki meg tudná tanítani a repülés tudományára. Ment-ment-mendegélt, s találkozott egy sünnel. Gyanakodva kérdezte:
– Te véletlenül nem repülésoktató tanár vagy?
– Hááát, végül is a kukacológia egyfajta repüléstan…
– Hű, mégis hogyan?
– Tudod, a kukacokból pillangók lesznek, azok meg repülnek.
– Rendben, akkor engem is meg tudsz tanítani? – kérdezett rá az egérke.
– Peersze-persze.
Fogta magát a sün, elkészített neki gyorsan egy bábot… mármint olyan bábot, amibe a kukacok szoktak bebábozódni: falevelekkel körbetekerte, kicsit megerősítette fakéreggel, fűszálakkal átkötötte.
Na, aztán egerünk ott szobrozott-bábozott két napig, de akkor már nem bírta. Sajgott mindene, úgyhogy végül is kitört a bábból, és futott-futott, úgy száguldott, hogy már szinte repült. A sün, ezt látva, elkiáltotta magát, hogy:
– Sikerült! Sikerült! Repülsz!
De az egér ezt nem hallhatta, mert addigra már javában kereste az új tanárt, aki tényleg meg tudja tanítani repülni. Találkozott egy vakonddal. Kérdezte tőle is, hogy véletlenül nem foglalkozik-e repüléssel vagy legalább az oktatásával. Erre az azt mondta:
– Deee! Szárnyakkal foglalkozom.
És foglalkozott, de még mennyire hogy foglalkozott. Azt gondolta ő tudniillik, hogy a vakondok valamikor repültek, az ásólábuk pedig valamiféle visszafejlődött, elcsökevényesedett szárny. Szóval fogta magát a tudós vakond, és hozott egy kicsikét továbbfejlesztett vakondlábat, felkapaszkodtak egy fára, ott is egy ágnak a legeslegvégére, és a vakond lelökte az egérkét, hadd szálljon. Az egér nemigen tudta, mit csináljon. Próbált csapdosni a turbólábakkal, meg siklani… de nem ment így, előzetes kiképzés nélkül. Valamennyit haladt előre, és a vakond ott ujjongott mögötte, hogy:
– Sikerült! Ugye, hogy igazam volt!
Ám az egér ezt megint csak nem hallhatta, hiszen már új tanár nyomában járt… csak egy kicsit laposabban a korábbinál. Bicegett tovább-tovább, és találkozott egy hörcsöggel. Megkérdezte, kicsit félve, hogy nem repülésoktató-e. A hörcsög mondta, hogy ő inkább a forgó, pörgő dolgokkal foglalkozik, de az ő hörikereke is úgy forog, mint az a bzzz-bzzz, a helikopter propellere.
– Megtanítasz repülni? – kérte az egérke, aki nem adta fel.
– Peersze – vágta rá a hörcsög.
Felmásztak egy kisebb kőre, és ráparancsolt a hörcsög az egérkére, hogy azonnal kezdje el forgatni a farkát. Gyorsan-gyorsan-gyorsan! Az egér pörgette a farkát, ahogy csak tudta, a hörcsög pedig felkapta és elhajította az egeret. Muszklis egy hörcsög volt! Zuhant-zuhant szegény egérke… aztán megint egy picivel laposabban folytatta a keresést. A hörcsög meg azóta is azt hiszi, hogy az egerek tudnak a farkukkal propellerezve szállni, és ez az egér nagyon hálátlan tanítvány volt, hogy így eltűnt, se szó, se beszéd.
Az egérke ment tovább, egyre sötétebb lett, alig látott, de ő csak botorkált tovább, aztán egyszer csak minden elsötétült. Amikor felébredt, egy sötét lyukban találta magát, és ezernyi apró szempár figyelte. Ő próbált volna kijutni, de nem sikerült. Mindig visszalökték vlami furcsa fekete lebernyegek. Egyszercsak leereszkedett hozzá az egyik szempár, vele egy fekete test, és azt kérdezte:
– Ki vagy, és mit akarsz te errefelé?
– Én, én egér vagyok, és repülni szeretnék…
Erre a vállára csapott a fekete alak, és azt kurjantotta:
– Hát akkor jó helyen jársz, kuzin! Mi itt bőregerek vagyunk. Segítünk!
– Tényleg?! Egerek vagytok? Bőrből?
Az egérke annyira örült, hogy még a falra is felszaladt. Egyszer-kétszer rátaposott egy-egy egér bőrfejére, de ez szerencsére senkit nem zavart, mert a denevéregerek összeültek a sötétben, és elkezdtek gyártani valamit. Nem lehetett tudni, hogy mit. Az egér ült, várt, aztán, amikor kinyitotta, a bőregerek ott álltak előtte egy vadonatúj, falevelekből és ágakból, fakéregből szőtt siklóernyővel. Az egér felkapta. Mintha ráöntötték volna, olyan fessen nézett ki benne. Azóta is együtt szeli a levegőt a denevérekkel. Azaz bőregerekkel!

2017 Kolozsvár

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.