Nagy Kincső Emese: Az ezerszemű páva

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Kovács Eszter illusztrációja

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy folyam. Ennek a folyamnak volt egy holtága, ami gyönyörű szép, fák takarásában álló és eleségben gazdag terület volt.
Két óriási állat lakott itt, Víziló Vilmos és Aligátor Alfréd, akik mindig azon vitáztak, sőt verekedtek, hogy ki legyen a környék ura. Mivel mindketten ugyanolyan erősek, bátrak és szépek voltak, nem tudtak dönteni.
Hanem egy szép napon, az jutott a mi vizilónk fülébe, hogy a Bózót-hegyen él egy páva, akinek ezer szeme van, s ezekkel a szemekkel minden problémára látja a megoldást.
Fel is kerekedett a két vetélytárs. Közösen utaztak, hiszen így biztonságosabb.
Már egy napja gyalogoltak, amikor portyázó rablóhiénák zárták el útjukat. Ez nem volt nekik kihívás, piff-paff, elbántak a mihasznákkal.
A második napon nehezebb akadállyal kellett megbírkózniuk. Ameddig a szemük ellátott két méter magas kaktuszok torlaszolták el az utat.
– Ide ész kell, komám, nem erő! – szólt Alfréd. – Gyere, van a közelben egy tó, mellette fák állnak. Megmártózunk a tóban, és összesarazzuk magunkat a tüskék ellen.
– Jó, de egy fát is hozzunk, azzal le lehet dönteni a kaktuszokat.
Ahogyan megegyeztek, úgy cselekedtek. A harmadik napon elértek a hegyhez, s ebédidőre már a csúcsán csücsültek.

Szigeti Mira illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

– Mi járatban errefelé? – szólította meg őket valaki.
Történetesen egy szörnyű nagy farktollakat viselő páva szólt hozzájuk. A kalandorok bemutatkoztak, s elmondták utazásuk célját is. 
– Édes fiaim – kezdte a páva –, én nem vagyok látnok, csak fiatal koromban véletlenül lenyeltem egy tollnövesztő tablettát, attól ilyen nagy a farktollam. A mintájáról sem tehetek, minden pávának ilyen. Viszont a ti bajotokra tudom a megoldást. Száz esztendős vagyok, épp elég ilyenről hallottam már. Ismételjétek utánam! BA-RÁT-SÁG ÉS TEST-VÉ-RI-ES-SÉG.
– BA-RÁT-SÁG ÉS TEST-VÉ-RI-ES-SÉG – ismételte az aligátor és a viziló kórusban.
Így hát otthon a holtág fele Vilmosé, a másik fele Alfrédé lett, s azóta is barátságban élnek. Aki nem hiszi, fusson el a legközelebbi állatkertbe, kérdezze meg az ezerszemű páva bármelyik utódját, s maga is megyőződhet róla.

2017 Marosvásárhely (Románia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.