Töller Kármen: Az én Nagymamám

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Nagyi tanyán született, öten voltak testvérek. Családjának voltak földjei, állatai, szinte csak a sót kellett venni, minden mást megtermeltek maguknak. Már gyerekként is kellet dolgozni, nyáron hajnalban keltek és segíteni kellett a mezőgazdaságban, a ház körül, az állatok etetésében. Akkor még nem volt áram a tanyavilágban. A szülei lovas kocsival jártak. Egyszer elmentek meglátogatni a keresztapjáékat, de közben olyan sok hó esett, hogy 2 napig nem tudtak hazajönni. Gondoljátok, hogy telefon sem volt. A gyerekek nem tudtak befűteni a kemencébe, ezért, hogy ne fázzanak mind az öten bebújtak az ágyba a takaró alá. Enni, inni volt mit, és meg sem fagytak.
Amikor szüleik nem voltak otthon, akkor rosszalkodtak igazán. Például felmásztak a tanya tetejére és ott sétálgattak a tetőn. Vagy tele dobálták a kutat karókkal. A karókat nem lehetett semmivel sem kiszedni, így le kellett menni érte. Felnőtt nem mehetett, mert azt nem bírja el a lánc. Tudni kell, hogy egy ilyen kútban több méter mélyen van a víz, nagyon szűk és hideg is van. Nagyinál ma is van egy ilyen kút, igazán félelmetes még belenézni is. Először a legidősebb fiút, nagyi bátyját akarták leengedni, de ahogy beleült a vödörbe, azonnal kiabálni kezdett: „Vegyék ki, vegyék ki azonnal!” Nagyi magától jelentkezett, hogy majd ő lemegy a kútba. A bátyja akkor is elkezdett kiabálni: „Margitot se, Margitot se engedjék le!” Azután sikítva elrohant. Nagyi összeszedte a karókat, és egy haja szála se görbült.
1956-ban Nagyi 6. osztályos volt, a forradalomról pedig csak a rádióból értesültek. ’56-ban felcsillant a remény, hogy az emberek visszakapják volt tulajdonukat, amit a szocializmusban elvettek.Nagyiéknak is földeket, állatokat kellett beadniuk a tsz-be, állami tulajdonba. Azt hitték, hogy most visszakaphatják ezeket, de erre már csak 1989-ben került sor. Addigra szülei már rég meghaltak, így az 5 testvér kapta vissza a földeket. Ma is ezen gazdálkodik a Nagyi.
Az iskolában Nagyi nagyon jól teljesített, kicsi korábban színész akart lenni így sok színdarabban is szerepelt. Ők is előadták a János vitézt és Nagyi is Iluska volt ugyanúgy, mint én, csak én 60 évvel később.
Nagyinak 3 lánya lett, a középső, Tünde, az anyukám. A 3 gyerek 3 különböző egyéniség, egy közös van bennük, a küzdeni tudás.
Nagyi szerint Anyukám pont olyan, mint ő, nincs számára lehetetlen, nem szokott padlón lenni, ha mégis, gyorsan feláll.
Tavaly 300 császárfát ültetett, még ma is vannak hosszú távú tervei.

2017 Budapest

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.