Csalimesék a Vajdaságból

Gratulálunk! Mindnyájan bekerültetek a mesekönyvbe! Rajzzal együtt 2017

Aranyalmafa (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, az Üveghegyeken innen, volt egyszer egy sziget. Azon volt egy aranyalmafa. Olyan sok alma termett rajta, hogy alig bírták tartani az ágai. Elkezdett az alma potyogni a földre. Leesett az első, utána a második, utána a harmadik, a negyedik, az ötödik…Majd akkor mesélem tovább, ha az összes alma lepotyogott a fáról.

A piros macska (fordított mese)

Volt egyszer egy piros macska. A lila réten szedte a fekete virágokat. Odaadta egy sárga kislánynak. Nagyon megörült neki és megköszönte. Amikor megölelte a macskát, átváltozott sárga macskává. Elnyávogta a piros cicának, hogy őt egy cicaboszorkány elvarázsolta. Addig kellett ember képében élnie, amíg egy piros macskától lila réten fekete virágot nem kap. Elmentek cicaországba és összeházasodtak. Nagy lakodalmat csaptak és boldogan élnek még ma is, ha meg nem haltak.

osztálymese

KOVÁCS RÉKA

Három nyuszi (végtelen csalimese)

Hol volt, hol nem volt, volt a világon három kis nyuszi, akik hazafelé mendegéltek. Találkoztak a medvével. Az hamm, bekapott egyet közülük. Így már két kis nyuszi bandulkolt hazafelé. Találkoztak a rókával. Ő is hamm, bekapta az egyiket. Egy kis nyuszi mendegélt hazafelé. Hazért. Kérdezte az anyukája, hogy hol vannak a többiek. Hát az úgy volt, hogy három kis nyuszi mendegélt hazafelé. Találkoztak a medvével. Az hamm, bekapott egyet közülük. Így már két kis nyuszi bandulkolt hazafelé. Találkoztak a rókával. Ő is hamm, bekapta az egyiket. Egy kis nyuszi mendegélt hazafelé. Hazért. Kérdezte az anyukája, hogy hol vannak a többiek. Hát az úgy volt, hogy három kis nyuszi mendegélt hazafelé….

A répaföld (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas répaföld, amely olyan nagy volt, hogy nem látszódott a vége. Pista bácsi egy nap úgy döntött, hogy elviszi a piacra. Felszedte az első répát, aztán a másodikat, utána a harmadikat, utána a negyediket, az ötödiket. Majd akkor mesélem tovább, ha az összes répát Pista bácsi felszedte.

 

VÖRÖS TRISZTÁN

Gazsi (végtelen csalimese)

Volt egyszer egy anyuka, akit úgy hívtak, hogy Mari. Neki volt egy fia, akit úgy hívtak, hogy Gazsi. Ez a Gazsi olyan gyerek volt, hogy ihaj! Senki sem szerette. Mégis egy nap talákozott egy lánnyal, akit megszeretett és született egy fiuk, akit úgy hívtak, hogy Szakadt. Ez a gyerek amikor felnőtt, úgy megutálta az apját, Gazsit, hogy csak na. De egy nap mégiscsak megszerette. Egyik nap megutálta, a másikon megszerette. Így ment ez napról napra. Ha az apját meg nem utálta volna, az én mesém is tovább tartott volna.

Kutya, akit elzavartak (végtelen csalimese)

Volt egyszer egy gyerek, akit úgy hívtak, hogy Jancsi. Volt neki egy kutyája. Elzavarta meg visszahívta. Elzavarta meg visszahívta….

 

Teó


Volt egyszer egy kutya. Azt a kutyát úgy hívták, hogy Teó. Annak a Teónak senkije se volt. Sokáig nem volt senkije, csak egy fia. Azt a kutyafiút úgy hívták, hogy Roki. Őnekik aztán lett egy gazdájuk. Elzavarta őket, aztán visszacsalogatta, és elzavarta, majd visszahívta és elzavarta őket. Ha nem zavarta volna el őket, akkor az én mesém is tovább tartott volna.

Vörös Trisztán ilusztrációja

 

A lovas búzája (feltételhez kötött csailmese)

Volt egyszer az Óperenciás-tengeren is túl, az Üveghegyeken innen vagy túl, ahol a kurtafarkú malac túr, volt is, meg nem is, de meg kellett annak lennie, volt egy fiú. Azt a fiút úgy hívták, hogy Jancsi, és ez a Jancsi olyan gyerek volt, hogy nem volt semmije, csak egy kutyája, és azzal elindultak szerencsét próbálni. Mentek, mendegéltek, és rátaláltak egy lovasra. Nála tíz esztendeig szolgáltak.Egyszer csak azt mondta a lovas Jancsinak, hogy menjen el és vigye el a vásárba a lovat meg a búzát eladni . Egy hidat láttak és át akartak kelni rajta, de ahogy elindultak, folyt a búza. Elindultak és folyt a búza. Ha átérnek a hídon és marad valamennyi búza a kocsin, akkor majd tovább mesélem.

 

PERDI SAROLTA

Híres feleletem (hazudós mese)

Egyszer, magam sem tudom mikor elküldött anyukán az iskolába. Már előző nap oda is értem az óvodába. Ott a tanító néni úgy lefeleltetett, hogy mindent tudtam. Kaptam is egy hatalmas egyest. Apukám úgy megbüntetett, hogy máig sem tudtam megenni a csokit, amit kaptam.

Perdi Saci rajza

 

BOROS BALÁZS

Jánoska almaszedése (végtelenített csalimese)

Egyszer volt, hol nem volt, az Üveghegyen innen, de az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, élt egyszer egy szegény házaspár. Volt nekik egy János nevű fiuk. Ez nem volt elég eszes. Fölmászott a fára almát szedni. Letört az ág és ő leesett. Visszamászott, de letört az ág és leesett. Visszamászott, de letört az ág és leesett. Visszamászott, de letört az ág és leesett….

Boros Balázs rajza

 

Az egerek és a sajt (feltételhez kötött csalimese)

Egyszer volt, hol nem volt, még a nagy hegyen és az Óperenciás-tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy sajtcsináló ember. Ahogy vitte a sajtot a kamrába, elpotyogtatott néhányat belőle. Éjjel előbújtak az egerek és az egyik bevitt egy darab sajtot a lyukba. Meglátta ezt a második, és ő is bevitt egy darabot. Ezen felbátorodva vitte a többi kisegér is: a harmadik, a negyedik, az ötödik… Ha az összes elvesztett sajtot elviszik az egerek, akkor majd én is tovább mesélem.

 

KUCOR LORETTA

Csalimesém (végtelen csalimese)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy halászfiú. Ezt a fiút Gábornak hívták. Akárhányszor halászni ment, mindig csak egy halat sikerült fognia. Akárhányszor halászni ment, mindig csak egy halat sikerült fognia. Akárhányszor halászni ment, mindig csak egy halat sikerült fognia…

 Ági és a pillangók (feltételhez kötött csailmese)

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, az Üveghegyeken innen, volt egy öregasszony, annak volt egy lánya. Ezt a lányt úgy hívták, hogy Ági. Egy nap Ági kiment az erdőbe pillangót keresni. Ment, ment, mendegélt, végül az erdőbe ért. Kereste a pillangót a bokron, a fákon, a füvön. Ha majd talált egyet, akkor majd a mesém

Kucor Loretta pillangói

 

NAGY VIVIEN

A rózsaszín nyúl (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a világon egy rózsaszín nyúl. Kint a kék erdőben ette a sárga füvet. Egyszer találkozott egy piros őzikével. Adott neki sárga füvet. Nagyon megörült neki. Amikor átölelte, a piros őzike átváltozott barna lánnyá. Elmesélte, hogy egy tündér elvarázsolta. Addig kellett piros őzikének lennie, amíg egy rózsaszín nyúltól nem kap sárga füvet. Még ma is boldogan élnek, ha meg nem haltak.

Nagy Vivien illusztrációja

 

JOVANOVIĆ IGOR

Dezső (végtelen csalimese)

Hol volt, hol nem volt, az üveghegyen innen, vagy túl, élt egyszer egy asszony a fiával, Dezsővel. Egy nap a fiú elment pecázni és fogott egy óriási pontyot. Egyszer csak a ponty megszólalt. Kérte Dezsőt, hogy szánja meg és dobja vissza a vízbe. Ő visszadobta, majd tovább pecázott. Újra kifogta. Visszadobta, majd újra kifogta. Visszadobta, majd újra kifogta…

 

Jovanović  Igor rajza

Egy zsák bab (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, élt egyszer egy szegény asszony a fiaival. Olyan szegények voltak, hogy másuk nem volt, csak egy nagy zsák babjuk. Válogatták egy nap, válogatták másnap, harmadnap…. Hogy mit főztek? Ha mindet kiválogatták, majd elmesélem.

 

NAGY TAMÁS

A vár (végtelen csalimese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, az Üveghegyeken is túl, élt egy király, aki a várát telihordatta búzával. A falu hangyái ezt meghallották és odamentek. Elkezdték fúrni a vár falát. Fúrták a vár falát, fúrták a vár falát, fúrták a vár falát, fúrták a vár falát…

Nagy Tamás illusztrációja

Az asszony és a macskája (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, az Üveghegyeken is túl, ahol a kurta farkú malac túr, élt egyszer egy öregasszony. Annak volt egy macskája, akit egy nap elkergetett. Másnapra visszajött. Újra elkergette. Ha az asszony véglegesen elkergeti a macskáját, majd tovább mesélem.

 

GERE ANITA

Jancsi, a vadász (végtelen csalimese)

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy király, akinek volt egy Jancsi nevű fia. Egyszer ez a fiú elment vadászni. Másnap is elment vadászni, harmadnap is elment vadászni….

Jancsi vadász és az anyókák (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, vagy talán még azon is túl, élt egyszer egy király. Volt egy Jancsi nevű fia. Egyszer ez a Jancsi elment az öreg erdőbe vadászni. Ott találkozott egy vén anyókával. Találkozott még egy anyókával. Találkozott még egy anyókával…Ha mindegyikkel találkozott, majd továbbmesélem.

A gombtető kastély (feltételhez kötött csailmese)

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, ott ahol a három lábú hegyeken is túl, volt egy tirke-tarka gombtető kastély. Abban a kastélyban élt egy öreg király a feleségével és három lusta fiával. Gondolt egyet a király és útnak indította a lusta fiait, hogy hozzanak neki egy tirke-tarka fejfedőt, az óceánból egy aranyhalat és az erdő legmélyéből egy olyan fát, ami az égig felér. Reggel elindultak a fiúk tarisznyával a hátukon. Mentek, mendegéltek…. Majd tovább mesélem, ha az úton átértek.

 

Gere Anita illusztrációja

 

NAGY NÉMEDI VIKTOR

Egy zsák mák (végtelen csalimese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, inkább volt, mint nem volt, élt egy szegény ember, annak volt egy fia, akit úgy hívtak, hogy Laci. Neki volt egy zsák mákja és le kezdte számolgatni a szemeket: egy, kettő, három….

 A lila tehénke (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, hegyeken-völgyeken, mezőkön is túl, élt egyszer egy pöttyös tehénke, aki lila volt. Ő nagyon szeretett a természetben legelészni. Kint volt a mezőn már egy hetet, egy hónapot, egy évet…. Higgyék el, még most is legelészik valahol. Majd akkor folytatom a mesémet, ha a lila tehénke jóllakott.

Nagy Némedi Viktor rajza

 

BORSOS KRISZTIÁN

Tészta ebédre (végtelen csalimese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, volt egy öregasszony, s annak egy fia. Egyszer az öregasszony főzni szeretett volna, de nem volt otthon tésztája. Gondolta, hogy szól a fiának, hogy hozzon a szatócs boltból. El is indult a fiú. Ment, mendegélt a bolt felé. Ment mendegélt a bolt felé…

Káposztaszedés (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, élt egyszer egy idős bácsi. Sok kecskéje volt és nagy káposztaföldje. Minden nap kijárt káposztát szedni, de a kosár lyukas volt. Szedte, szedte, szedte, de a káposzta mindig kiesett a kosárból. Ha majd megszedte a káposztát, akkor tovább mesélem.

Borsos Krisztán rajza

 

Fordított mese

Nagyon meleg volt és esett a hó. Le akartam szedni a kis fáról a termést. Hoztam egy létrát, de nem sikerült. Hívtam a tatát, mert neki nagy volt a hasa. Ráálltam és akkorát ugrottam, hogy felrepültem az égbe. Majdnem elkapott egy madár. Nagyot estem a fára, mert mégsem kapott el, de az ág úgy elrepített, hogy többé nem láttak. Lehet, hogy még mindig repülök?

 

PAPP HELÉNA

Horgászat (végtelen csalimese)

Hol volt, hol nem volt, az Üveghegyen innen, az Óperenciás-tengeren is túl, volt a világon egy János nevű fiú. Egyszer elment horgászni. Kifogott egy halat. Hazament. Utána ismét elment horgászni. Kifogott egy halat. Hazament. Utána ismét….

 

Papp Heléna illusztrációja

A seprű (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, volt a világon egy szegény asszony. Annak volt egy János nevű fia. Az a fiú egyszer lement a vásárba. Vett egy seprűt és hazavitte. Ismét vett egy seprűt és hazavitte…. Ha megvette az összes seprűt, amit szeretett volna, akkor majd tovább mesélem.

 

CSERNÁK PATRIK

Kutyavásár (végtelen csalimese)

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, ahol a kurta farkú malac túr, élt egyszer egy szegény ember. Volt neki egy fia, akit úgy hívtak, hogy Palkó. Egyik reggel elment a piacra és vett egy kutyát és hazavitte. Másnapra megszökött tőle. Újra vett egyet, de megszökött tőle. Másnap kiment ismét a piacra és vett egy kutyát s hazavitte. Másnapra megszökött tőle. Újra vett egyet, de megszökött tőle. Másnap kiment ismét a piacra és….

Macskakirály (feltételhez kötött csailmese)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy király. Annak volt egy macskája, akit elneveztek Macskakirálynak. Együtt uralkodtak, míg nem jött egy legény a kutyájával, aki elszabadult a palotában. A cica bebújt az ágy alá, a bútorok alá, a függöny alá, de mindenütt megtalálta a kutya. Majd ha a kutya és a gazdája elmegy a palotából, tovább mesélem a történetet.

Csernák Patrik rajza

 

2017

Felsőhegy (Gornji Berg, Szerbia)

Tanáruk: CSONTI MELINDA

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.