Majorosi-Jósvai Éva: A futóverseny

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Pár hete kezdődött a tanév, a Szegleteserdő iskolájában a sebességről tanultak a gyerekek. Fontos bizony ennek a tudásnak, nemcsak elméleti, de gyakorlati ismerete is minden erdőlakó nebulónak. Tudta ezt jól Róka Rózsa tanító néni is, így fizikaórán kivitte az osztályt az iskola melletti nagy tisztásra.
− Gyerekek! – tapsolt a tanító néni a zsivajgó népségnek –, ma a sebességről tanulunk. Kérek néhány jelentkezőt, aki vállalja, hogy egy percig fut a legteljesebb erejéből.
Természetesen szinte mindenki jelentkezett, egyetlen kivétel Farkas Filibert volt, aki szüleivel a tanév kezdete előtt költözött ide Gazdagerdőből, és okosabbnak, szebbnek gondolta magát osztálytársainál, noha csak gazdagabb volt.
A tanító néni hamar kiosztotta feladatokat, a rajtnál Medve Marci felügyelt, a célnál Pocok Piri szúrta le a nevesített pálcikát, az eseményeket a legszebben író Béka Brigi jegyezte fel, Csiga Csongor közép tájt figyelte, hogy minden rendben menjen, a többiek a futásra készültek, az egy szem Filibertet kivéve.
Róka Rózsa tanító néni tudta jól, hogy a nagyképű, állandóan családja rendkívüli vagyonával és befolyásával dicsekvő farkasfiút nem igazán akarja befogadni az osztály, de hát ez közös munka, mindenkinek részt kell vállalnia belőle!
A következő percben már meg is volt Filibert feladata, hiszen az időt is mérni kellett egy stopperral:
− Ismered a stopper működését? – fordult a tanító néni Farkas Filiberthez.
− Természetesen! – hangzott a magabiztos válasz.
− Akkor, ha majd tapsolok, elindítod a stoppert, mérsz egy percet és szólsz, hogy „most”!
− Rendben!
Elsőként Szarvas Szilvi állt a rajtvonalhoz, a tanító néni összeütötte a tenyerét, hogy indulhat a stopper, el is indult, majd rövidesen felhangzott: Most!
A gyerekek rárontottak Filibertre:
− Korán szóltál!
− Mondta a tanító néni, hogy egy perc múlva!
− Tuti, hogy még nem telt le az egy perc!
− Nem figyeltél rendesen!
− Gazdagéknál is annyi az egy perc, mint a szegények vackában! – meg hasonlók hangzottak el nagy hangzavarban.
− Dehogynem telt le! – védte magát a farkasfiú – Körbeért a mutató! – és védekezően tartotta maga elé a műszert, amin tényleg a kezdőponton állt a „nagymutató”. Egyetlen apró probléma volt csupán, hogy az adott szerkezeten FÉL PERC alatt ment le a teljes fordulat, ami természetesen méretes számjegyekkel jelölve is volt!
A tanító néni hamar rendet tett, a megszégyenült Filibert először el akar menekülni, de az osztály legjobb tanulójának, Róka Ricsinek magyarázó és biztató szavaira összeszedte magát és nagy figyelemmel végezte a továbbiakban a méréseket.
Másnapra egy papírlapon, színes filctollakkal Béka Brigi elkészített egy oklevelet, miszerint Farkas Filibert, a Szegleteserdei Általános Iskola tanulója eredményesen elvégezte az alapfokú stopperkezelői tanfolyamot, amit az osztály összes tanulója mellett a tanító néni is aláírt – ezáltal a farkasfiú is befogadtatott az osztály harmonikus közösségébe…

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.