Dobsai Gabriella: Pöszméte, a könyvtündér

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Bizony, egyre nehezebb mostanában a könyvtündérek élete. Hol van már az az idő, amikor egy-egy könyv vagy történet sikeréért csodát tehettek. Ma már a technika fejlődése gátat szab az olvasás élményének. Egyre kevesebb az olyan gyerek, aki örömét leli a könyvek rejtette világok felfedezésében. Pöszméte is ilyen kis könyvtündér volt. Mindennél jobban szeretett volna csodát tenni. Legalább egy icike-picike csodát! Fellebbenteni a valóság és a mesék közötti fátylat, de a könyvtárban ahol lakott és figyelt, sajnos kevés gyerek járt. Azok is inkább csak a számítógépeket nyüstölték, rá sem néztek a könyvekre.
Teltek múltak a napok. Pöszméte egyre szomorúbb lett. Már azon morfondírozott, hogy hivatást vált, és tavasztündér lesz. Bár ma már az sem biztos munka, gondolta elkeseredetten. Aztán egy nyári napon, egy olyan hét éves forma kislány sétált be a könyvtárba, és ahelyett, hogy a számítógépek felé vette volna az irányt, a könyvespolcokat vette szemügyre. Pöszméte szíve hevesen dobbant. „Most, talán most, végre csodát tehet!” – gondolta.

Ferling Szonja illusztrációja talán részlete bekerül a mesekönyvbe

Óvatosan kilopakodott a könyvespolc szélére és szemügyre vette az új jövevényt. Szőke copfos kíváncsi kislányt látott, aki lassan lépegetve, magában olvasta a könyvcímeket. Ha valami érdekeset talált kivette, belelapozott, majd visszatette szépen rendesen a polcra. Pöszméte türelmesen figyelte mit csinál a kislány, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve egy hatalmasat suhintott aprócska kezével és azt mondta: – Zima, zima kutyimfix, a következő könyv a kedvedre lesz fix! – és láss csodát mi történt! Felszikrázott a levegő és ibolya illat szállt. A kislány lassan tovább lépett és olvasni kezdte a következő könyv címét: Grimm testvérek legszebb meséi.

Dobsai Melani illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

Levette a polcról és belelapozott. Pöszméte ismét legyintett egy picit és a levegőben lebegő csillám szemcsék a könyvben lévő képekre hullottak. Ahogy a kislány olvasni kezdett, megelevenedtek a történetek. Királyok, hercegnők és szegénylegények harcoltak az igazságért. Aztán egy pillanat múlva a kislány becsapta a könyvet. A kis könyvtündér megijedt. – Jaj, mi van, ha nem jól varázsolt és nem sikerült a csoda? – de kár volt félnie, mert a kislány boldogan szaladt a kölcsönző pulthoz és sugárzó mosollyal mondta – ezt kérem könyvtáros néni. Pöszméte boldog volt. Végre csodát tehetett, de tudjátok mit? Nem ez volt az egyetlen alkalom, nem bizony! Mert Dóra – így hívták a kislányt – ezután rendszeresen ellátogatott a könyvtárba. Pöszméte pedig újabb és újabb könyveket, történeteket varázsolt szebbé és érdekesebbé a számára.

2017 Lug (Horvátország)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.