Györgyi Hajnal-Csillag: Két jó barát

Lili és Lilla a két jó barát elment a fotbalpályára. Ott egy nagyot sétáltak, közben érdekes dolgokról beszélgettek. A pályán fiúk fociztak, körülöttük lányok játszodtak. Lilla elindult a nézőtér felé, Lili pedig követte őt. Nehéz volt oda átjutni, sáros volt a talaj és egy folyó volt alatta. Amikor másztak Lili elcsúszott a sáros talajon és elindult a folyó felé, de Lilla elkapta a kezét. A többiek csodálva nézték végig az eseményeket. Lilla azt gondolta, hogy ő egy hős lett. Lili erre felfigyelt, a szemei összeszűkültek, s Lilla felé vette az irányt és mondta neki:
– Attól, hogy megmentettél a megfázástól, attól még nem vagy hős!
– Igen? – vágott vissza Lilla.
– Én szerintem csak irigy vagy, mert nem te mentettél meg engem!
Lili dühösen ránézett Lillára és visszament a bentlakásos sulijukba.
A bentlakásos suliban épp szünet volt, amikor hirtelen becsengettek. Az elsősöknek matek felmérőjük volt. Lili bement a másodikosok osztálytermébe. Amikor belépett hatalmas zajongás vette őt körül. A tanci nem volt bent a terembe és ilyenkor nagy hangzavar szokott lenni. Lili leült a helyére és elkezdett írni. De nem írhatott sokat, mert a tanci vékony hangja szólalt meg:
– Ma anyanyelvi felmérőt írunk!
– Jaj ne! – gondolta magában Lili, mert ő nem volt valami jó anyanyelvből. Egy órájuk volt megírni a felmérőt szerencsére hamar eltelt ez az egy óra is, és Lili hamarosan a lapját is, meg a kis pillangós tollát is lerakhatta. Nemsoká szólt a csengő. Lili kiment a folyosóra és ott látta Lillát, aki épp akkor jött be a folyosó ajtaján.
– Hát te? – kérdezte Lili az elkoborló Lillát.
– Hol késlekedtél, az osztályod ma matek felmérőt írt.
– Tudom – felelte Lilla.
– És ha tudni akarod a pályán játszodtam a lányokkal.
– Te meg hol voltál? – kérdezte mérgesen Lilla tancija.
– Hát én ….. – dadogta Lilla.
– Ő a boltba volt, mert megkértem, hogy hozzon nekem egy kis mentolos rágót, hogy meg tudjak nyugodni az anyanyelv felmérő után.
– Á, igen? Akkor konyha munkára ítéllek titeket.
A lányok a konyha felé vették az irányt.
– Köszönöm, és újra leszünk barátnők? – kérdezte félősen Lilla.
– Hát persze, szívesen. A konyha munka sem volt olyan nehéz és ők ketten voltak.
Óra után szólt a csengő. A gyerekek sikítozva szaladtak ki az udvarra. Lili és Lilla viszont bentmaradtak és szebbnél szebb rajzokat készítettek. Épp arra ment a tornatanár néni. Eléggé szigorú szokott lenni, ezért Lili és Lilla úgy tettek mintha meg sem látnák. Csengettek. A lányok bementek a terembe.
– Holnap kirándulunk! – mondta boldogan a tanci. Lili nagyon boldog lett.
– Az elsősökkel kirándulunk az unoktestvéremhez Alfrédhoz.
Kiderült, hogy az elsősök tancija szintén Alftréd rokona. Nagy busszal megyünk, és három napot aluszunk ott. Alfrédnak van egy felesége: Mina, és két gyermeke: Ella és Dani. Ők is ott lesznek és segítenek Alfrédnak a tanításotokban. Amint ezt befejezte, szólt a csengő és a szállásra kellett menni.
– Te is hallottad a hírt? – kérdezte izgatottan Lili.
– Hát persze, és nagyon fel vagyok pörögve! – válaszolta vidáman Lilla.
TAKARODÓÓÓÓ, TAKARODÓÓÓÓ, TAKARODÓÓÓÓ!!!!!!!
Kiabálták a folyosón. Lili és Lilla szótfogadtak, ágyba bújtak és elaludtak.2017 Maksa (Románia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.