Sükei Szilárd András: A három királyfi

 

Igaz volt vagy sem, élt egyszer egy király. Ennek volt három fia. Mind a három elég nagy volt már ahhoz, hogy megházasodjon. De nem akartak ám egyszerre megházasodni, ezért aztán versenyt rendeztek. Abban állapodtak meg, hogy aki a legszebb bokrétát hozza különféle virágokból, az házasodik elsőnek.

A két nagyobbik testvérnek gazdag szeretője volt, a legkisebbiknek viszont csak egy egyszerű parasztlány. Amikor a legkisebb testvér elment szeretőjéhez, s elmondta, hogy miben állapodtak meg, a lány olyan szép bokrétát állított össze, hogy azt mindenki csodálhatta. Csak úgy csillogott-villogott, s mindenki elcsodálkozott rajta.

Így tehát a legkisebb herceg házasodhatott volna meg elsőként, de a két nagyobbik közbeszólt. Újabb kikötést tettek: vigye fel mindenki a kedvesét, s az a fiú házasodhat elsőként, akinek legszebb a szeretője. Ezt azért mondták, mert tudták, hogy a kisöccsük kedvese csak egy parasztlány, vagyis szegényebb.

A legkisebb fiú szomorú léptekkel, lesütött tekintettel indult kedveséhez, akinek ismét elújságolta a fejleményeket. A kedvese azt mondta neki, hogy egyet se búsuljon, mert ő elintéz mindent. Hát, Uram Atyám, öt perc múlva olyan csodaszép ruhában jött ki a házból, hogy csak úgy ragyogott. Ekkor derült ki, hogy az ő kedvese valójában egy varázsló, de olyan jóféle.

Amikor visszamentek a palotába, mindenki elámult csodálatukban, s a két nagyobbik testvér már nem találhatott ki semmit, kénytelenek voltak elviselni veszteségüket. A tanulság pedig az, hogy a látszat olykor csal, s nem szabad soha csak a külső alapján ítélni.

2017  Sáromberke ( Románia )

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.