Salamon Kitti: Ékes Holyva és a három törp koma

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Hol volt, hol nem volt, a Tűhegyen is túl, volt egyszer egy fiatal lányka, akit Ékes Holyvának hívtak. Sok-sok évvel ezelőtt az erdőtündérek találtak rá kisded korában, amikor aranyfarkú füvet kerestek a Kacskaringós folyó egyik kacskaringójánál. Nem volt szívük őt árván hagyni, így hát elhatározták, hogy magukkal viszik és felnevelik. Ám Holyva egy kis ékszerre hasonlított, teste parányi, bőre sápadt, haja pedig álomfehér volt. Néha még az erős napfény, az érdes talaj és a sebes szél is súlyos sebeket ejtett rajta. Hogy a tündérek megóvják, egy barlangban bújtatták el.

Ahogy telt-múlt az idő, Holyva szépen felcseperedett. Az erdőtündérek minden nap farkasalmából, macskakaromból és sóvirágból készített főzetettel táplálták, mert úgy tartotta az ősi erdőlegenda, hogy aki azt issza, az olyan ellenálló lesz, mint egy sok éves tölgyfa. Ám a lányka nagykorára sem erősödött meg annyira, hogy elhagyhassa a biztonságos barlangfalakat. A szóbeszéd úgy tartotta, hogy ő volt a legmagányosabb teremtés, akit hátán hordott a Földkerekség.

Ám egyszer valami olyan történt, ami az előtt soha. Arra tévedt Vojta, Derék és Boniszláv, a három törp koma, akik azóta kincseket vadásztak, amióta kerek volt a Hold. Úgy tudták, hogy a legértékesebbek gondosan el vannak rejtve, így hát bejártak minden repedést, nyílást és üreget. Egy nap aztán Holyva barlangja felé vették az irányt, hogy azt is jól átkutassák. Mindenre fel voltak készülve, de arra nem számítottak, hogy egy ártalmatlan lánykával fognak találkozni ott.

A meglepett törpök először nem jutottak szóhoz, de aztán nagy sutyorgásba fogtak. Elhatározták, hogy ha száz évig is tart, csinálnak egy védő gúnyát Holyvának, ami mindentől megóvja majd. Mindhárman kiürítették a puttonyaikat, hogy szemügyre vegyék, miből tudják elkészíteni a ruhát. Ám a zsákokban olyan dolgok voltak, amik semmire sem voltak jók.
– A látszat néha csal! – mondták, majd gondosan nekiláttak a munkának.

Az öltözék sohasem készült el, de nem is volt baj, ugyanis a törptársaság jobb hatással volt a lánykára, mint bármilyen páncél, vért vagy pajzs. Holyva olyasmit kapott tőlük, amit az előtt soha: mókát, kacagást és sok-sok vidámságot. Mintha csoda történt volna, napról napra erőteljesebb lett, míg végül elhagyhatta a rejtekhelyet. Azóta a törpökkel együtt járja a világot és keresi a kincseket, amik igazán értékesek a Földkerekségen.

2017 Siklós

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.