Tamás Anett: A magányos királykisasszony

Erdőn-mezőn túl, a Bükk hegyei között volt megbújva, egy iciri-piciri falucska. Az iciri-piciri falucska mellett, állt egy hatalmas nagy palota, ahol jó maga, Kölykös-Dölyfös király is élt. Na persze nem egyedül. Hosszú-hosszú ideje már annak, hogy feleségül vette Báránylelkű Szép Katalint, aki már két utóddal is megajándékozta. Vaskos Vilmos herceg, az elsőszülött, akit egész életében az uralkodásra neveltek, hogy majd egy nap, átvegye apja királyságát. Éppen ezért elkényeztetett jelleme, hagy némi kivetnivalót maga után. Szöszke hercegnő, pedig a második gyerekük, aki így egész életében a második is maradt. Félreértés ne essék mindene megvolt, amit csak szeretett volna. A legszebb selyemből varrt ruhák, gyémántos és drágaköves ékszerek, és még a legbűbájosabb kiscicát is megkapta a múlt karácsonykor. Élete mégsem volt teljes. Az a valami hiányzott belőle, amit nem lehetett pénzen megvenni vagy erőszakkal követelni. A szeretetet. Szülei egész álló nap az uralkodással és a néppel foglalkoztak, és ha maradt is némi idejük, azt Vilmosra fordították. Igazi barátai se voltak nagyon, legfeljebb a tanítóival vagy szolgálóival váltott néhány szót. Így teltek Szöszke hercegnő mindennapjai. Egyszer aztán, közelegve a 18. születésnapjához, édesapja Kölykös-Dölyfös király hatalmas bejelentést tett.

„Kedves hercegek és bárók, vitézek és lovagok halljátok hírem! Egy szem leányom, lassan eléri a felnőttkort, ennek okán kérőt keresek neki. A hét utolsó napján, bált rendezek kastélyomban, meghívva minden előkelő származású ifjút, ki lányomhoz méltó lehet. Az este majd eldől, kinek adom féltve őrzött gyermekem kezét és fele királyságomat!”

Mi se kellett több, hetedhét országra járt a hír. Szöszke hercegnő azonban elhatározta, csakis olyanhoz fog hozzámenni, akibe első látásra beleszeret. Hamar teltek a napok, és sok-sok készülődés után eljött a bál estéje. Érkeztek hát kérők regiment.

Elsőként Remek ország királyfija, a nagyságos Sámuel őméltósága ismerhette meg a lányt. Először Szöszke hercegnőt igazán elragadtatták igéző, mogyoróbarna szemei, és Sámuel is rendkívül vonzónak találta a hercegnőt. Egyetlen bajt, a köztük lévő hatalmas korkülönbség jelentette. A következő kérő Vígföld legbefolyásosabb grófja, az ifjabb Rolus volt. A rendkívül szemrevaló és vonzó férfiú még szerenáddal is elkápráztatta Szöszke hercegnőt, de kiderült róla, hogy nem olyan bársonyos a hangja, mint ahogy ő azt gondolta. A bál már a végéhez közeledett, de csaknem sikerült megtalálni az igazit. Szöszke hercegnő elkeseredésében úgy döntött visszatér lakosztályába. Nem nézve a lába elé, nekiment az egyik vendégnek, a Szőke hercegnek, aki ráöntötte a puncsát. Az ijedelmet követően, mikor először találkozott a tekintetük, mindketten azonnal egymásba szerettek. A bál hátralevő részét végigbeszélgették, majd a következő napokban a kastély gyakori vendége lett. A Szőke herceg belopta magát a lány szívébe. A szülőkről viszont ez már nem mondható. Egyiküknek sem tetszett ez a kapcsolat, tekintve, hogy a herceg rangját és családi hátterét illetően nem az, akit lányuk mellé szántak. Teltek a napok, a fiatalok úsztak a boldogságban, mikor egy héttel Szöszke hercegnő 18. születésnapja előtt, a Szőke herceg megkérte a lány kezét. Kölykös-Dölyfös király mérhetetlen haragra gerjedt, nem engedhette, hogy fele birodalma egy egyszerű Nevenincs királyság hercegének kezébe kerüljön. Nem egyezett bele az eljegyzésbe. Lánya ezután még szomorúbb volt, mint valaha. Csak sírt és sírt, hét napon és éjen át ki sem jött a szobájából. Báránylelkű Szép Katalin látva lánya bánatát, felhagyott a rangbeli különbségekkel és kérlelte férjét, változtassa meg a döntését. Hosszas tanakodás után arra jutott, próba elé állítja a Szőke herceget, amin bebizonyíthatja, hogy lányát valóban szereti-e.

– Halld szavam Nevenincs királyság örököse, Szőke herceg! Követeimtől hallottam, már régóta egy hatalmas sárkány égeti fel udvarodat, és sanyargatja népedet. Királyi szavammal ígérem neked, ha elmész kastélyomból és békén hagyod lányomat, hadseregem elüldözi a gonosz fenevadat örökre, összes károdat megtérítem és birodalmadat felvirágoztatom, hogy gazdagabb lesz, mint valaha volt. Elfogadod-e hát ajánlatomat?

– Jaj kedves királyom. Ebben nincs ajánlat számomra. Követeid igen-igen rosszul informáltak népem helyzetéről. Jól tudod, a sárkány rendszerint palotám égeti fel, mert ott talált magának fészket, éppen ezért paraszti házban lakom jobbágyaim között, de őket még soha egy sárkány sem érte. Amint viszont a fenevad, ahogyan te nevezted, kikölti tojásait tovább áll udvaromtól és visszaáll a rend. A gazdaságom tény, hogy nem virágzik hisz pár éve a kalózokkal is meggyűlt a bajom, de még így szegénységben is boldog a népem, amitől nincsen fontosabb. Így hát jó királyom félreértettük egymást. Nekem nem vagyonodra, vagy fele királyságodra van szükségem, egyedül csak lányod kezét kérem tőled kit igazán szeretek.

A királyt meghatotta a herceg őszinte vallomása, és mindenféle tétovázás nélkül áldását adta a menyegzőre. Szöszke hercegnő boldogabb volt, mint valaha. Nevenincs királyságból a sárkány mama és a bébik valóban elvonultak hamarosan így a friss házaspár együtt építette újjá palotájukat. Kölykös-Dölyfös király pedig megtanulta, hogy a pénztől sokkal értékesebb a valódi szeretet.

2017 Miskolc

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.