Tamás Anett: Sziszegi, a pösze kígyó

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Élt valahol, réges-régen, a Varázs-tó szélén, a nádas mélyén Sziszegi, a kígyó. A Siklók egyetlen tagjaként képviselte családját a tóban. Ritkasága ellenére mégsem örvendezett hatalmas népszerűségnek. Általában a sás mélyén lapult egymaga. Kizárólag reggelente látták szomszédjai néhány percig, amikor a Nádi étteremben kígyózott reggeli reményében. Egyáltalán nem keltett ijesztő látványt, mégis borzongtak tőle a tó lakói. A Brekeke család azért, mert úgy hallotta, a kígyók fő eledele a béka. Persze nem is sejtették, hogy Sziszegi már évek óta békacomb mentes diétát követ. A halak is elúsztak előle, pusztán csak irigységből, mert az ő bőrén szebb és színesebb minták ragyogtak. Valójában Sziszegi félt a többiektől. Azért nem kereste a társaságot, mert attól rettegett, ha meghalják őt beszélni, mindenki ki fogja nevetni. Ugyanis a kígyók a fogaik állása miatt, minden kimondott szó után sziszegő hangot hallatnak, ettől kissé pösze, nehezen érhető a beszédük. Mindent összevetve, sok-sok félreértés miatt a mi szegény Sziszegink magányos maradt. Egyre-másra, újabbnál-újabb történetek keltek róla napvilágra. Olyanokat találtak ki, hogy biztos azért nem beszél senkivel, mert régebben cirkuszi mutatványos kígyó lehetett, és túl nagyképű, ahhoz hogy szóba álljon egyszerű tavi állatokkal. Mások szerint, épp hogy szégyellte magát, mert az állatkertből tették ki, mivel már nem kötötte le a látogatók figyelmét. Ilyen szóbeszédek terjedtek róla, ami lássuk be, cseppet sem javított a helyzetén. Nem is változott volna a dolog, ha egy napon a fiatal kacsacsemeték nem kerülnek kutyaszorítóba.

Kele és Kótya a testvérpáros folyton a kalandot keresték, imádták az izgalmat, aminek persze szülei már kevésbé örültek. Az egyik ilyen alkalommal, megint elindulnak világot látni egymaguk, miközben öt testvérüknek úszóoktatást tartottak szüleik. Mondván, ők már profi úszók, nem pazarolják több gyakorlásra az időt, inkább a tó melletti erdőt fedezik fel. Azonban alig tettek meg pár lépést mikor egy rókakölyök eléjük futott.

Fehér Zsanett illusztrációja

„Ezek a fura kis tollasok úgy néznek ki, mint a tegnapelőtti vacsora. Csak hát sokkal kisebbek. Na üsse kő, apa biztosan nagyon büszke lenne rám, ha velük térnék haza” – gondolta magában a rókafi. A kiskacsák persze úgy megijedtek, hogy félelmükben földbe gyökerezett a lábuk. Már épp feléjük ugrott a róka, mikor Sziszegi egy szempillantás alatt ott termett, és a kiscsibék elé csúszott. Most, életében először, felegyenesedett – hogy nagyobbnak tűnjön a rókától –, kihúzta magát és hangosan kezdett sziszegni. A kis rókakölyök még soha életében nem látott ezelőtt kígyót, és úgy megijedt, hogy az odújáig futott. Sziszegi, a pösze kígyó, a sziszegésével mentette meg a kiskacsák életét, amit úgy nem szeretett magában, és amit mindenki elől el szeretett volna titkolni. Rövidesen a szülőknek is feltűnt, hogy a szokásos hét ifjonc helyett csak ötnek tartanak úszásoktatást és az elszökött gyerekei után totyogtak. Mikor meglátták őket Sziszegivel félreértették a helyzetet, és a mama réce kis híján szívrohamot kapott. Kele és Kótya azonban elmesélték az igazat, hogy valójában Sziszegi mentette meg az életüket, és ha ő nem lett volna, már egy róka sütőjében sülnének ropogósra. Ekkorra már szinte a tó összes lakója köréjük gyűlt. Nem volt mit tenni, most eljött az a pillanat, amikor Sziszeginek oly hosszú idő után – ráadásul a tó lakói előtt meg kellett szólalnia. Mindenki meg volt lepődve, hogy milyen hősiesen, védte meg a kiskacsákat. Sokaknak fel se tűnt, azaz apró beszédhibája, sőt a legtöbben szégyellték magukat, amiért rosszat gondoltak róla. A következő reggelen a szokásos vásárlás a Nádi piacon nem pár percig, hanem órákig tartott. A békák, a halak, a madarak, sőt még a szitakötő is Sziszegivel, a hőssel, a Varázstó lakóinak védelmezőjével akart beszélgetni. Ő lett a tó legnépszerűbb lakója. Megismerték a valódi énjét, és megfogadták, soha többé nem lesznek előítéletesek senkivel. Sziszegi pedig ma már csak jókat nevet rajta, hogy ilyen nagy jelentőséget tulajdonított az apró hibájának.í

2017 Miskolc

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.