Czeglédi Zétény János: A fehér ceruza

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Elérkezett a nyári szünet utolsó hónapja az augusztus. Az emberek már hazafelé indultak a nyaralásból, az eresz alatt fészkelő fecskepár szorgalmasan készítette fel az idén kikelt fiókákat a hosszú afrikai utazásra. A fákon megsárgultak a falevelek. Minden jel arra utalt, hogy hamarosan bekopogtat az ősz.

Az ősz a tanévkezdés ideje, így augusztus végén, Barbi és Bálint a szüleikkel bevásárolni indultak, hogy beszerezzék az iskolakezdésre a hiányzó eszközöket.
– Gyerekek, ne feledkezzetek meg a tolltartóról! – figyelmeztette őket édesanyjuk.
Bálint nem sokat gondolkodott, kiválasztott egy szuperhősös tolltartót. Barbi nehezebben döntött, alig tudott választani a sok hercegnős, lovas, tündéres tolltartó közül. Végül egy cicás, ceruzákkal telerakott tolltartót tett a bevásárlókosárba.
Szeptemberben elkezdődött az iskola. Az első órákon a gyerekeknek a nyári élményekről lehetett rajzolni. Barbi a balatoni nyaralást rajzolta le. Kékre a vizet és az eget, pirosra a pöttyös labdát, amivel a Balatonban játszottak a testvérével. Bálint az állatkerti kirándulást választotta. Pirosra színezte autójukat, zöldre az utat szegélyező fákat és bokrokat és kékre a vakító nyári eget. A zöld és a grafit ceruzák egyre kisebbek lettek a tolltartóban, hiszen ezt használták a legtöbbet a gyerekek az iskolában. A színes ceruzák is egyre csak rövidültek a rajzórai feladatoktóL Egyedül a fehér ceruza maradt ugyanakkora, mint szeptemberben. Egyszer Bálint dühös lett:
– Mindegyik ceruzám rövidebb lett, csak a fehér színű nem. Miért van szükség egyáltalán fehér ceruzára?
Azzal fogta és kidobta.
Lassan elérkezett a december és a tanító néni azt a házi feladatot adta a gyerekeknek, hogy rajzoljanak egy téli tájat.
Bálint csak lógatta az orrát, hozzá sem fogott a feladathoz. Észrevette ezt az anyukája és a segítségére sietett a kétségbeesett fiúnak.
– Anya, én kidobtam a fehérszínű ceruzámat. Úgy gondoltam,hogy csak a helyet foglalja a tolltartóban, csak egy haszontalan tárgy.
– Bálint, nagyon elhamarkodott döntés volt, hogy kidobtad a fehér ceruzát. A színes ceruzák közt a fehér színűnek is ugyanolyan szerepe van, mint a többinek.
Azután egy pár példával próbálta elmagyarázni Bálintnak, hogy milyen hátrányai vannak a kirekesztésnek.
– Biztos a ti osztályotokban is van olyan gyerek, aki nem olyan jó matematikából, de kitűnően énekel. Van olyan gyerek is, aki nem szeret rajzolni, de imád olvasni. Senkit sem lehet megítélni egyetlen tulajdonsága miatt. Nem közösíthetünk ki valakit azért, mert más a bőrszíne, valamilyen fogyatékossága van vagy nem ugyanaz a véleménye a világ dolgairól, mint nekünk.
Barbi és Bálint gyönyörű rajzot készített egy sötétkék rajzlapra hóemberrel, havas fákkal, hópelyhekkel. Ez a fehér ceruzás rajz azt tanítja nekünk, hogy mindenkit olyannak fogadjunk el, amilyen, mert nem tudhatjuk, hogy kiben milyen tehetség rejtőzik.

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.