Foki Anna: A szépséges hercegnő

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Hol volt, hol nem volt egyszer egy király, annak volt egy gyönyörű szép leánya, aki nagyon kedves volt.
Egyszer a királynak el kellett volna menni békét kötni az ellenséges országokkal, de volt az udvarban egy vén boszorkány, és őneki is volt egy lánya. A banya azt szerette volna, hogy az ő lánya üljön a trónon, ezért elátkozta a királyt. A bölcs király pedig nem tudott békét kötni, de a királylány felajánlotta, hogy ő majd elmegy. A király azt mondta, hogy segítség nélkül nem indulhat útnak a leánya, ezért lement a kertbe és leszakította a legszebb liliomot, de emellé még egy szolgálót is hívatott. Ez a szolgáló nem más, mint a banya lánya. A király ily szavakkal búcsúzott el gyermekétől:
– Nagyon vigyázz magadra! De, ha mégis baja kerülsz tépd le a liliom egyik szirmát és mond azt: csiri-biri-bá, csiri-biri-bu és minden gondod megszűnik!
Mentek, mendegéltek mígnem beértek a háromszélű kerek erdőbe, épp a közepén jártak, amikor besötétedett és ott kellett éjszakázniuk. Gyújtottak tüzet és álomra szenderedtek. Arra ébredtek föl, hogy banditák akarják őket elrabolni. A királylány nem habozott, letépte a liliom egyik szirmát és ezeket a szavakat mondta:
– Csiri-biri-bá, csiri-biri-bu.
Ezek hallatára a vandálok eltűntek. Másnap reggel gyorsan összepakoltak és indultak is Armanóba. Beértek egy furcsa kis faluba. Nagyon kísérteties volt minden, ez érthető, hiszen mindenki szellem volt. A falu közepén állt egy nagy nyárfa, leültek a tövébe és megpihentek, mivel nagyon elfáradtak. Ekkor hirtelen a kísértetek körbevették őket. A banya lánya annyira megijedt, hogy kikapta a gyönyörű leány kezéből a virágot, a liliom egyik szirmát leszabta és mondta mellé a varázsszavakat. De neki nem sikerült. A hercegnő visszavette a csodálatos virágot és letépte az utolsó szirmát és mondta:
– Csiri-biri-bá, csiri-biri-bu.
Az összes szellem eltűnt kivétel egy, ő Bakalónia hercege volt. A királyfi és a királylány nyomban egymásba szerettek. Üzentek a leány apjának, hogy össze fognak házasodni. A király ennek hallatára előhozatta az egyetlen aranyhintóját, amihez nem kellettek lovak, magától ment. Amikor a lakodalmat ülték a vasorrú banya szolgált fel. A banya mérget kevert a hercegnő italába, de mivel a vén boszorka ügyetlen volt, kiborította az italokat. A herceg és a hercegnő hamar rájöttek, hogy mérget kevertek a királylány italába. Akkor azon nyomban a lófarka után köttették.
Ezek után boldogan éltek, míg meg nem haltak.

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.