Bertalan Tamás: Csülök, a különös mangalica

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, éppen ott, ahol a kurta farkú malac túr, élt egy Csülök nevű mangalica.
Ez a Csülök nagyon unta már a makkot és egyre csak a szép kerekded gránátalmára vágyakozott, holott világ életében nem kóstolt még ilyen gyümölcsöt.
Egy szép őszi napon aztán újságpapírt sodort az erdőbe a szél. A mi kis disznónk tudós sertés volt, így a lapból értesült az egyik áruházlánc akciójáról: „Kedvező árú gránátalma szállítmány érkezett a boltokba.”
No, a mi Csülök barátunknak sem kellett több, azonnal felkerekedett és elindult csülkében a napilappal. Három napon és három éjen keresztül vándorolt, mikor azt érezte, hogy egy tapodtat sem bír tovább menni. Ám ekkor, halljatok csudát, az út széli bokorban egy pipacspiros rollert talált. Ezzel már vígan tudta folytatni útját egészen addig, míg a Hetedhétfodrú tó partjához nem ért. Itt komppal folytatta útját. Amikor a túlsó partra ért elszomorodott, mert nem tudta, merre induljon tovább. Szerencséjére arra haladt egy teherautó, amely kifliket szállított éppen abba az üzletbe, amelyben olyan nagy árengedménnyel kínálták a gránátalmát.
A mangalica egy fertályóra múlva izgalomtól remegő csülökkel harapott bele az áhított gyümölcsbe. Aztán olyan lendülettel köpte ki, hogy az almadarab messzire repült.
– Fúúúj! Ha ez a gránátalma, akkor én bizony nem kérek belőle! – mondta, majd felmászott a visszainduló teherautó platójára és meg sem állt hazáig.
Otthon aztán – mivel nagyon megéhezett – nekilátott a frissen hullott makknak és soha többé nem vágyakozott gránátalmára.
Ha nem hiszed, holnap legyél a vendége!

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.