Litinecz Tímea: Csipke Józsika és a hét törpe

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy király, annak volt egy fia, akit Csipke Józsikának hívtak. Csipke Józsika annak ellenére, hogy királyfi volt, nagyon szerette a kalandokat. Vándor lelke arra buzdította, hogy világot kell látnia. Sokáig tanakodott hogyan tudná ezt tudatni a szüleivel. Félt, mit fognak válaszolni, de úgy gondolta meg kell próbálni.
Egy nap azt mondta az apjának:
– Édesapám világot szeretnék látni.
– Rendben fiam. – Mondta a király és adott neki egy iránytűt.
– Ez még az enyém volt, remélem hasznát veszed és utad végén hazairányit.
Ment, ment, mendegélt, mikor talált egy aranyágú fát a rengeteg erdő közepén. Az a fa olyan gyönyörű volt, hogy az ember nem tudta levenni róla a szemeit. Az arany ágakon smaragd- és demantoid levelek, gyémánt, ametiszt, rubin, zafír, türkiz, topáz, citrin és nemesopál virágok illatoztak. Az aranyágakon kék madarak ültek, a boldogság kék madarai. Józsika csak ámult-bámult. Ilyen csodát még életében nem látott. A fának az egyik oldalán volt egy nagy aranyajtó, ezüst kilinccsel.
Ebben a fában vezette egyedi ,,Aranyág” éttermét a hét törpe. Csipke Józsika bekopogtatott, s mivel nem kapott választ a harmadik kopogtatás után sem, belépett. A hét törpét a konyhában találta, az asztal körül ültek. Épp nagy szomorúságban voltak, mert elszökött a szakácsuk. Vigasztalás képen Csipke Józsika készített nekik egy finom vacsorát, főleg mert ő is nagyon éhes volt.
Vacsora után Csipke Józsika megkérdezte őket, hazavihetne-e egy kék madarat a szüleinek, hogy örökké boldogak legyenek. A törpök először elutasították, de Kuka törp azt javasolta, hogy vegyék fel Csipke Józsikát szakácsnak. Sokáig vitatkoztak a feltételeken. Végül mégis megkötötték a szerződést: egy év – egy madárért cserében. Egy évig az erdő apraja nagyja az ,,Aranyág” étterem fantasztikus ételeiről beszélt, minden este teltház volt.
Gyorsan letelt az egy év. Bármilyen szomorúak is voltak a törpök, a szerződés, az szerződés. Csipke Józsika kalitkába zárt egy madarat és hazaindult. Szülei tárt karokkal várták. Nagyon megörültek Csipke Józsika érkezésének. És boldogan éltek volna, míg meg nem haltak volna.

Litinecz Timea Csipke Józsika

Litinecz Timea rajza Gratulálunk, a rajzod bekerült a könyvbe!

De egy reggel mikor Csipke Józsika kipillantott az ablakon, megpillantotta a hét törpét, akik épp a kastély felé bandukoltak. A hét törpe elpanaszolta, hogy miután Csipke Józsika elment, csődbement az ,,Aranyág”. Csipke Józsika behívta a törpéket és megvendégelte őket egy fincsi vacsorával. A szülei meglepődtek azon, milyen jó szakács az ő „kicsi” fiacskájuk. A királynak eszébe jutott egy jó ötlet: nyissanak közösen egy éttermet a vár árnyékában.
A ,,Csipke Józsika és a hét törpe” étterem világhírűvé vált, én is ettem ott, nektek is ajánlom. Megtalálható: Nekeresdország, Megőrült falva, Fakanál utca 66. szám alatt.

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.