Utasi Hajnalka: Meringe és Bonifác

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Hol volt, hol nem… Na, jó, nem is így kezdem. Mesém Meringéről, a nefilim* lányról, és barátjáról, Bonifácról, a kissé ügyetlen, de annál csintalanabb repülő mókusról szól. Ők ketten az égbolt lakói. Bonifác kedvenc szórakozását űzte éjjel, mármint csillagról csillagra ugrált, amikor egyszer csak elvétette a következő csillagot, és zuhanni kezdett. Ekkor kapta el őt, a csillogó fémszárnyú és páncélzatú angyal lány, Meringe. Így kezdődött a barátságuk.

Meringének fontos és kalandos munkája volt. Hold úr fonalát fejtette le, majd Tüköróceánon keresztül Mesetükrösbe jutott, megnyújtotta a Hold fonalát, és három mese után visszatért gombolyagjával, hogy Hold úr fényes, gigantikusan kerek öltönyét megkösse, és ráborítsa. A nefilim lány hosszú évekig egyedül foglalatoskodott és utazott Mesetükrösbe, de Bonifác megmentése után, már ketten végezték (Bonifác miatt most már bonyodalmaktól sem mentesen) a holdfonal gombolyítását. Meringe a gombolyításhoz különleges öltözetet viselt. Fémcsatos ruhája vértként, erősen feszült testén. Szemét zárható lencséjű szemüveg védte a Tükör fényétől. Mivel két szemüvege volt, ezért az egyiket Bonifácnak adta, akinek pilótasapkájához remekül illett az új darab.

– Gyere velünk, és legyél részese az első közös fonal gombolyításuknak!

Meringe óriás szárnyaival felemelkedik az égi kikötőből, és Hold Úr ruhájából elcsippent egy szálat, és visszatérve a Tükörhöz, óceánján átgombolyítva a fonalat Mesetükrösbe jut, ahol három általa választott mesébe belenézhet, így megnyújtja a holdfonalat a visszatéréshez. Mivel már ketten voltak, Meringe, Bonifácra hagyta a meseválasztást. Így kerültek Hamupipőke otthonába, és elkezdődött a kaland. Bonifác megtréfálta Hamupipőke gonosz mostoháját. Hogyan? Kávéját cukor helyett sóval ízesítette. Repülniük is kellett gyorsan, mert a mostoha repülő óriás egérnek nézte Bonifácot, és egy seprűt dobott utána. A két jó barát nevetett a tréfán. És nevetett, nevetett, amíg a hasuk meg nem fájdult. A következő útjuk a Négyszögletű Kerek Erdőbe vezetett, ahol a repülő mókus elvétve a távolságot Nagy Zoárd fenyőágán landolt, majd hintázni kezdett, aztán a fejére ült, mert onnan tökéletes kilátás nyílt az erdőre. Nagy Zoárd nem értette a tréfát, és vaskos lábaival elindult, mivel Ő lépkedő fenyőfa volt. Bonifác megijedt, kitárta köpenyét és repülni kezdett, de repülősisakja eltakarta a szemét és Bruckner Szigfrid hatalmas sörényébe robbant. Az oroszlán dühösen ordítva megrázta sörényét, mire Bonifác Ló Szerafin patája elé esett, aki köztudottan rosszul lát, és utálja a rágcsálókat. Kék patájával meglendítette a repülő mókust, aki sebesen repült újabb kalandjuk felé. Indulásuk előtt Meringe árnika virágzatot tett kék-zöld sérüléseire és a púpos feje búbjára. Bonifác kedvét nem szegte sok folt, már nem is fájt neki. Újra huncutságon törte a fejét. Eközben Meringe már hosszúra nyújtotta a holdfonalat, és jól érezte magát Bonifác társaságában. Újabb történetbe léptek, ahol Égig érő a fű, és a szenesemberhez csúszda vezetett. Természetesen mindketten többször lecsúsztak csilingelően nevetve, de csak Bonifác lett ördögien fekete a sok szénportól, mivel Ő bukfenceket is hányt a csúszdán és a végén egy hatalmas adag szénben találta magát. A szenesember repülő széndarabnak nézte, és lapátjával feldobta a szénrakás tetejére.

Meringe óvatosan elkapta, és sebesen repültek vissza a Tüköróceánhoz. Meringe gigantikus méretű fonalat tartott kezében. Visszatérvén az égi kikötőbe Meringe hozzáfogott Hold Úr ruhájának megkötéséhez. Bonifác közben elmesélte Hold úrnak útjukat, a tréfákat és persze ügyetlenül, bukdácsolva, el is játszotta őket. Hold úr a hasát fogta a nevetéstől, és éppen csak nem szakadt szét a frissen kötött nadrágja kerekre gömbölyödött pocakján.

Meringe és Bonifác alig várja következő kalandot. Először legombolyítják Hold úr fonalát, aztán átkelnek a Tüköróceánon és máris beléphetnek három kedves meséjükbe. Kedves Gyerekek! Most már ti is tudjátok, hogy a holdfázisok, miért jöttek létre. Egyszerűbben, hogy miért lesz soványabb, és miért hízik kövérre a Hold bizonyos időszakokban. Ha esténként felnéztek az égre, és a szerencse is mellétek szegődik, megpillanthatjátok Meringét, amint fénylő gombolyagot tart a kezében. Igen, az a szemkápráztató csillogás nem egy csillag, hanem Meringe szárnya. Vajon ki lehet ott mellette a repülő, szemüveges szőrmekupac? Ki más, mint barátja, Bonifác. Ők azok, akik bármelyik mesébe beléphetnek. A mesékben a tréfákat rendszerint Bonifác idézi elő. A gombolyag fonala holnap újra útra kel a Tüköróceánon. Varázsold őket kedvenc mesédbe, nevess együtt Meringével és Bonifáccal. Úgy látom, Bonifác éppen rosszul mérte fel a távolságot és a kikötő korlátja helyett megállíthatatlanul repül egy szilvalekváros üveg felé…

2017  Jászberény

 

* Nefilim jelentése a mesében: mennyből jött

 

 

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.