Orsós János: A jó vízitündér

Ha hiszitek, ha nem, ahol a Sió csatorna az öreg nagy Dunával csatlakozik, a Gemenci erdő közepén, ott laknak a jóságos jó vízitündérek. Heten élnek a víz habjaiban. Ők az árva kis állatok megmentői.

Polány Péter illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

Történt egyszer, hogy csúnya vadászok durrogó puskákkal felriasztották a madarakat és az erdő valamennyi pici és nagy állatait.
Akkor történt, hogy a kettő hetes őzgida elszaladt félelmében a mamájától, majd a mamájának ellenkező irányba kezdett szaladni, hogy a gonosz vadász bácsi meg ne lője a villámot szóró puskájával.
Az őzgidácska csak sírdogált, miközben kezdett leszállni a Nap, és a Holdacskával helyet cserélt. Eközben meghallott egy másik sírdogáló hangot. Ekkor elindult az idegen hang felé, majd egyszer csak megpillantották egymást a síró kis rókával. A kis róka így szólt: „Hát te ki vagy, nem láttad a mamámat?” Az őzgida így válaszolt: „Én is a mamámat keresem, keressük meg együtt”. Majd kézen fogva elindultak a sötét erdő közepén. Mentek, mendegéltek, amíg meg nem szomjaztak. Míg kortyolgatták a kellemesen hűs vizet, ott termett az óriási harcsa. A kis rókát félig bekapta, majd ekkor az őzgida megfogta a kis róka hátsó lábát, és húzni kezdte a harcsa szájából. Majd mindkettőt berántotta a vízbe.

 

Polányi Péter illusztrációi

Ekkor véletlen arra járt a nagyanyó tündér. Hát ő nem tudta megmenteni őket, ezért belefújt a csodasípjába, és odahívta segítségül a többi jótündért. A jó tündérek csak veszekedtek a harcsával, és megparancsolták neki, azonnal engedje el a kis rókát, és ők mindkettőt kisegítették a vízpartra.
Hívták is rögtön a Szentjánosbogarakat, hogy melegüktől és a fényüktől megszáradjanak. Majd a jótündérek elindultak, hogy megkeressék a két szülőt, hogy a kisgidának és a pici rókának örömöt szerezzenek. Hát jöttek is a szülők nagy örömmel, és szinte egyszerre értek oda gyermekeikhez, aminek nagyon örültek. Hát csaptak is nagy mulatságot, örök barátságot fogadva. Azóta is tart köztük a barátság, ha nem hiszitek, a Gemenci erdőben megtaláljátok őket.

2017 Szekszárd

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.