Imre Boróka Eszter: Macska a buborékban

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Volt egy kislány, akit úgy hívtak, hogy Lili. Lilinek volt egy macskája, Kormi. Budapest kertvárosában szép fehér, piros tetejű házban éltek. A házhoz tartozott egy kicsi kert, amiben zöldségeket és virágokat ültettek, és a kert legeldugodtabb zugában egy cseresznyefán lógott egy régi hinta. Lili és Kormi kedvenc játéka a szappanbuborék-fújás volt. Lili fújta a szép színes buborékokat, Kormi pedig próbálta elkapni őket.
Egy szép tavaszi napon Lili hazajött az iskolából, kinyitotta a bejárati ajtót, és Kormi szájában a buborékfújóval rohant elé. Örömében akkora lendülettel ugrott Lilire, hogy Lili felborult. Lili feltápászkodott, fogta a buborékfújót és már mentek is fel a padlásra játszani. Szálltak a buborékok a szobában, Kormi pedig össze-vissza ugrált körülöttük, hogy kipukkassza őket. Lilinek sikerült egy olyan hatalmas buborékot fújnia, hogy amikor Kormi hozzáért a mancsával, a buborék beszippantotta. Huzatos volt a szoba, ezért a buborék Kormival a belsejében kirepült a nyitott ablakon.
– Kormi, gyere vissza! – kiáltott utána rémülten Lili
De Kormi nem tehetett semmit. A buborék repült a kerten át, a városon át, folyón, hegyen át, messze-messze. Lili csak sírt és szaladt a buborék után, de nem érte utol. Kormi késtségbeesetten próbált szabadulni a buborék fogságából. Csak repült, repült és repült, míg el nem érte a párizsi Eiffel-tornyot. Rémülten próbált a lábacskáival kormányozni, attól félt, felnyársalja a torony tetején lévő fémtüske. A buborék alja éppenhogy hozzáért a hegyes fémhez és a buborék kipukkadt. Szerencsére Kormi zuhanás közben elkapott egy kilógó korlátot, nagy nehezen megkapaszkodott rajta, pihent egy kicsit, majd lemászott a toronyról. Ment, mendegélt egyre fáradtabban, egyre éhesebben, amikor meglátott egy tejesboltot. A kirakat üvegén keresztül tejesüvegek, hatalmas guriga sajtok mosolyogtak rá. Kormi megszokta, hogy otthon, a Papucsvirág utcában a tejesbolt tulajdonosa szívesen látja a macskákat. Bátran bement a nyitott ajtón és nyávogni kezdett. Nem várt fogadtatásban volt része! A tulajdonos, ellentétben Marci bácsival, utálta a macskákat. Seprűt ragadott, amit kezdetben Kormi játéknak vélt, de hamar rájött, hogy menekülnie kell. Össze-visszaugrált, közben repült a seprű, borultak az üvegek, gurultak a sajtok. Csak annyi ideje maradt, hogy néhányat nyaljon a kifolyt tejből, felkapjon egy aprócska darab sajtot és már rohant is ki a boltból. Futott az utcán, amikor megpillantott egy göndörhajú kislányt. Próbált fékezni, de nem sikerült. Nekivágódott a kislány bokájának, aki ijedtében elejtette a kezében lévő szendvicset. Végre jóllakhatott! Éjszakánként egy parkban aludt, napközben pedig járta az utcákat. A parkban a szökőkútnál pihenő galambokat akarta elkapni, de beleesett a vízbe. A mókusokkal sem volt szerencséje, megdobálták makkal és mogyoróval. Egy nap meglátott egy busz oldalán egy halas plakátot, mire rögtön megkordult a gyomra és követni kezdte a buszt, ami az Óceanáriumba tartott. Beszökött, hogy halat csenjen, de az akváriumok fedettek voltak, kivéve a rájasimogatót. A ráják félelmetesen nagynak tűntek, inkább a delfinek ebédjét akarta megdézsmálni, de a takarítók nyakon csípték. Csak a „cuki cica” trükk segített rajta. Több napi éhezés után úgy döntött, hogy felmászik a torony tetejére. Este volt már, nézte a csillagokat és Lilire gondolt.
Ugyanakkor Lili otthon a padlásszoba teraszán ült és nagyon hiányzott a barátja. Ekkor már egész Budapestet bejárta és mindenhol kitette Kormi képét ábrázoló plakátot. Bánatában sokat gondolt Kormira és a kedvenc játékukra. Lili szomorúan elővette cicája kedvenc plüssét, Mackó Urat és a buborékokat pukkasztgatta vele. Hirtelen akkora buborékot fújt, ami elnyelte a játékot. Lili elkezdett gondolkodni, kinyitotta az ablakot, a buborék pedig elrepült, ugyanabba az irányba, mint a másik Kormival.
Mackó Úr reggelre ért Párizsba. Kormi még mindig az Eiffel-torony tetején ült. Meglátva a buborékot és kedvenc játékát, örömében beleugrott a buborékba. A buborék a nagy lendülettől irányt váltott és hazarepült. Lili az ablakon bámult kifelé, amikor meglátta a buborékot, amint a fák ágaitól kipukkadt. Kormi és Mackó Úr pont a hintára estek. Lili örömében majd kiesett az ablakon, majd észbekapott és rohant a hintához. Felkapta Kormit és Mackó Urat, aztán boldogan hintázni kezdtek. Azóta is sokat kísérleteznek a buborékfújóval, ha sikerülne egy nagy buborékot fújni, úgy tervezi, akkor együtt ugrik Kormival…Úti cél: London.

2017 Budapest

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.