Asztalos Eszter: A béka és a banya

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Egyik nap a nyuszika kergette a békát, mert ellopta a sérthetetlen répáját. A béka bemenekült az erdőbe, hátranézett, hogy hol van a nyuszika, és nem vette észre az előtte lévő fát, ezért nekiment. Amikor felnézett, a nyuszika már közeledett felé. Ekkor elkiáltotta magát:
– Segítség, valaki mentsen meg, bármit megteszek cserébe!
Hirtelen egy kéz nyúlt elő a semmiből és a nyuszikát felkapta a levegőbe. A béka hitetlenkedve nézett az előtte tornyosuló banyára. A banya megpörgette a nyuszit a fülénél fogva, és bevágta az egyik közeli bokorba. A béka szótlanul nézett a banyára. Végül a banya megszólalt:
– Te béka! Ígértél nekem valamit, én teljesítettem a kérésed, most te jössz!
A béka remegve nyögte ki:
– Rendben!
A banya biccentett egyet, felvette a kezébe a békát és a kunyhójához vitte, ellátta a béka sebeit, rátette az asztalára, s azt mondta neki:
– No, te béka! Látod azt a fekete üvegcsét a polc jobb sarkában? – A béka bólintott. – Vidd el a forráshoz, és tölts bele rózsaszín vizet! – A béka meghökkenve nézte a banyát, de mivel az ígéret szép szó, felkapta az üvegcsét és elindult a forráshoz. Útközben a béka azon gondolkozott, hogyan szerezzen a banyának rózsaszín vizet. Annyira el volt merülve a gondolataiban, hogy nem látta az előtte álló nyuszikát.
– Te béka, nem tudod, hogy mit teszel! Ha elviszed a banyának a rózsaszín vizet, akkor örökre a szolgája leszel!
A béka először nem hitt a nyúlnak.
– Nem hiszek neked, hisz meg akartál verni!
A nyúl megrázta a békát és az arcába ordított:
– Csak segíteni akarok neked, amúgy is elloptad a szent és sérthetetlen répámat!
Ekkor a béka elgondolkodott:
– Miért segítenél te nekem?
– Mert a banya gonosz, rusnya és meg kell állítanunk!
– Mit tegyünk?
– Töltsd meg az üvegcsét kék vízzel, és amikor a banya meg akarja nézni az üvegcse tartalmát, öntsd rá a kék vizet!
Pontosan úgy csinálták, ahogy a nyuszika mondta és a kereszteződésnél elváltak. Mikor a kunyhóhoz ért a béka, látta, hogy a banya már várta.
– No, te béka, hol van az üvegcsém?
– Itt van, tessék! – és azzal a mozdulattal ráborította az üvegcse tartalmát. A banya sikítozva neki rohant egy fának, s kővé vált. A béka, mint, aki jól végezte dolgát, haza ment, megköszönte a nyuszikának a jó tanácsát és visszaadta neki a répáját.

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.