Németh Stella: A róka meg a kutya

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Egyszer volt, hol nem volt, még réges-régen a kutya meg a róka jó barátok voltak.
Egyik nap azt mondja a róka a kutyának:
– Te komám! Nem messze innen van egy pince. Az oldalán van egy lyuk, azon könnyen beférünk.
– Jól van komám, menjünk!
Elmentek a pincéhez, a lyukon épphogy befértek. A pince telis-tele volt minden jóval. Mind a ketten nekiálltak enni-inni. Egyszer csak így szólt a róka:
– Drága barátom olyan jól vagyunk itt, daloljunk egyet!
Erre a szóra a kutya elkezdett énekelni jó hangosan. Közben a róka kisurrant a lyukon az erdőbe. Felriadt a nagy üvöltésre a ház népe. A gazda vasvillával, a gazdaasszony seprűvel rohant le a pincébe. Szegény ebet szinte félholtra verték. Épp, hogy meg tudott menekülni. Másnap napnyugtakor találkozott a rókával, s mérgesen rárivallt:
– Megállj te vörös ördög! Ott hagytál egyedül, hogy jól elverjenek!
– Óh, én drága barátom! Én csak kimentem megnézni a környéket, mikor visszafelé jöttem, akkor láttam, hogy futsz az eredő felé. De, tudod mit, édes komám! Fájdalmaidért ma elviszlek egy finom étekre!
Este ismét egy pincében mulatoztak. A róka már megint rávette a kutyát az éneklésre, ő maga meg kisurrant. Ennek a háznak a népe is felriadt. Szegény kutyát megint jól elverték. A kutya bosszút forralt a róka ellen. Nem is találkozott többé a rókával. Harmadnap a róka egyedül indult el, de most nem egy pincét, hanem egy tyúkólat szemelt ki. Besurrant az ólba. Körbenézett. Termetes tyúkokat látott, s megnyalta a száját. A jóllakottságtól majd kipukkadtak a tyúkok. A róka kiválasztotta a legkövérebbet. De, amikor elkapta volna, épp akkor elkezdett ugatni az udvaron a kutya hangosan. A ház népe felriadt. Kiszaladtak a házból és meglátták az ugató ebet, amint ugatásával elijeszti a tyúkólból a menekülő rókát. Az emberek megdicsérték a kutyát és befogadták a faluba. Ő lett az őrző, védő. Ahányszor a róka próbálkozott a tyúkólnál a kutya mindig megugatta és megkergette. A róka mindig bosszút forralt, de sosem járt sikerrel.
Azóta van, ha a kutya ugat, a róka szalad. S azóta a kutya az ember legjobb barátja.

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.