Balogh Boglárka: Akáckisasszony és Mogyoróvitéz

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Aliz és Peti izgatottan foglalta el a helyét az ütött-kopott, rojtos kockás pléddel takart kanapén, nagyapjuk régi hintaszéke mellett. Kezükben forró kakaót s kiflit szorongattak várva arra, hogy elhangozzon a szokásos esti mese. Aliz általában szívesebben olvas tündérekről, bajba jutott királykisasszonyokról, daliás vitézekről, Peti pedig csatákról, beszélő állatokról, de abban mindketten egyetértenek, hogy a világ legjobb történeteit nagyapjuk mondja. Az idős férfi lassan letelepszik a fonott székbe, tenyerével végig simítja őszhajának kósza tincseit, majd látván a gyermekek izgalmát nem húzza tovább az időt, mesélni kezd:
Réges-rég, mikor az emberek rossz útra tértek és viszálykodni kezdtek, játszódik az én történetem. Egy szegény szabó egyedül nevelte egyetlen fiát, aki a sok viszontagság, hányattatás ellenére szép szál legénnyé cseperedett. Mikor elérte azt a bizonyos életkort megkérte édesapját, hogy süssön neki valamit s készítse össze cókmókját, mert biza katonának áll.
– Hamuba sült pogácsát kapott? – kérdezte Peti, aki valósággal rajongott a népmesékben szereplő legények híres útravalójáért.
– Azt bizony! Folytathatom? Az édesapa igen elszomorodott, de tudta a hazának szüksége van az újoncokra. Összekészítette tehát mindazt, ami kellett, könnyes búcsút vett egyetlen gyermekétől, majd szélnek eresztette őt. A fiú ment mendegélt, számos kiképzésen részt vett s hamarosan háborúba vonult. Ám a tragédia már az első megmérettetésen megtörtént. A nyílt terepen egy óvatlan pillanatban golyót kapott a bal vállába. A fiút sikeresen bevonszolták az orvosi sátorba, hogy az ápolók mihamarabb kitisztítsák a sérülést. A legény üvöltött fájdalmában, leírhatatlan kín járta át teste minden porcikáját.
– Ugye meggyógyul, ugye meggyógyul? – kérdezte könnyeivel küszködve Aliz, miközben maszatos arcát próbálta letörölni.
– Meg, te kis golyhó!– simított a férfi kérges kezével végig a kislány aranyfürtös buksiján.– Az egyik ápolónő, hogy csitítsa a beteg szenvedéseit, lázálmait, egy altatódalt dúdolgatott mindvégig miközben gyógyítatta. Így telt el hét nap s hét éjszaka mire az ifjú karja rendbe jött. A férfi, mikor megtudta, hogy ez a nő milyen önfeláldozóan ápolta, mennyi éjszakát virrasztott át miatta, akiről a bajtársai már lemondtak, beleszeretett. S ez a vonzalom kölcsönösnek bizonyult. Ám a háború nem foszlik semmivé egyik napról a másikra. Bármily nagy szerelem is talált rá, a férfinak harcolnia kellett. Újdonsült kedvesét azonban féltette, s ezért szülővárosa egyik félreesőbb kis szegletében hagyta, ott baj nem érhette. A régi stílusú ház tornácán buja akácfa tekeredett, szemben vele pedig egy mogyorófa nőtt. Mielőtt a fiú útnak indult így szólt kedveséhez:
– Látod ezt a szépséges akácfát? Ez Te vagy. A mogyoró pedig az én lelkemet tükrözi. Ha a két fának hajtásai összekapcsolódnak, akkor lelkünk eggyé válik s én hazatérek Hozzád!
– Jaj de romantikus! Vajon visszatért az ifjú, nagyapa? – türelmetlenkedett a kislány. A férfi nem válaszolt. Átnézve gyönyörű unokái felett megpillantotta feleségét amint épp egy nagy tál csörögefánkot hozott be a gyermekeknek. Az asszony, ahogy kilépett a házból, ősz hajába bele-belekapdosott a szél, s amikor a napsütés ráragyogott mintha egészen megfiatalodott volna.
Miközben a gyerkőcök az édességet majszolták, az idős pár megállt az akácos tornácon, nézték, ahogy egy újabb lila virág nyiladozik ott, ahol Mogyoróvitéz találkozott kedvesével.

2017 Miskolc

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.